Jak zrobić pyszne ptysie z bitą śmietaną?

Te rewelacyjne ciastka znała już siedemnastowieczna Francja. Mogli sobie wtedy na nie pozwolić tylko najbogatsi. Obecnie, zamiast kupować, można je tanio i szybko zrobić samemu. W jaki sposób? Wytłumaczę to w tej poradzie.

  • Składniki podano w Kroku 1.
1

Przygotuj następujące składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- szklanka śmietany kremówki
- pół kostki margaryny


2

Zagotuj w garnku szklankę wody z margaryną i szczyptą soli. Mieszając drewnianą łyżką, wsyp mąkę. Mieszaj dalej, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Po wystygnięciu ucieraj, wbijając po jednym jajku.


3

Przygotuj blachę. Nakładaj na nią łyżką małe porcje ciasta. Piecz około piętnastu minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.


4

Wystudzone ptysie przekrój, po czym wypełnij je bitą śmietaną. Posyp je po wierzchu cukrem pudrem. Będą wtedy gotowe. Rozkoszuj się ich smakiem. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Autor Zaradni.pl Autor Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.12.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 18:08:28

Mniam....

Ostatnio zmieniony: 2011-01-17 15:05:14