Jak zrobić pyszne ptysie z bitą śmietaną?

Te rewelacyjne ciastka znała już siedemnastowieczna Francja. Mogli sobie wtedy na nie pozwolić tylko najbogatsi. Obecnie, zamiast kupować, można je tanio i szybko zrobić samemu. W jaki sposób? Wytłumaczę to w tej poradzie.

  • Składniki podano w Kroku 1.
1

Przygotuj następujące składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- szklanka śmietany kremówki
- pół kostki margaryny


2

Zagotuj w garnku szklankę wody z margaryną i szczyptą soli. Mieszając drewnianą łyżką, wsyp mąkę. Mieszaj dalej, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Po wystygnięciu ucieraj, wbijając po jednym jajku.


3

Przygotuj blachę. Nakładaj na nią łyżką małe porcje ciasta. Piecz około piętnastu minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.


4

Wystudzone ptysie przekrój, po czym wypełnij je bitą śmietaną. Posyp je po wierzchu cukrem pudrem. Będą wtedy gotowe. Rozkoszuj się ich smakiem. Smacznego!


Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Autor Zaradni.plAutor Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 18.12.2010

    Komentarze

    super

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 18:08:28

    Mniam....

    Ostatnio zmieniony: 2011-01-17 15:05:14