Jak zrobić pyszne krokiety?

Nie jestem mistrzem w gotowaniu, ale znajomi chwalą moje krokiety, których przygotowanie opanowałem do perfekcji. Poniżej przedstawiam prosty sposób ich przyrządzenia

  • mąka, cebula, mięso mielone, sól, pieprz, woda, mleko, jaja, mleko
1

Co nam będzie potrzebne:
Około kilogram mielonego mięsa, może być z karkówki lub z łopatki.
Około kilogram kiszonej kapusty
Dwie średnie cebule
Pieprz
Sól
Przyprawa Maggi, jak ktoś lubi


Ciasto na naleśniki
1 kg mąki
4-5 jajek
6 łyżek oleju
2 szklanki mleka
3 do 4 szklanek wody.

Jeżeli ciasto będzie sprawiać wrażenie zbyt gęstego, należy dolać trochę mleka lub wody. Następnie należy odstawić ciasto na około pół godziny i pozwolić działać glutenowi. Trzeba pamiętać o odlaniu i odstawieniu jednej szklanki ciasta.


2

Kapustę należy ugotować tak, aby była całkowicie miękka. Następnie trzeba ją odcedzić na cedzaku i jak najdrobniej posiekać. Cebulę, którą uprzednio pokroimy w kostkę, należy poddusić w niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie dobrze wymieszać z mięsem dodając sól i dużo pieprzu. Jeśli ktoś lubi, może dodać Maggi.


3

Przed umieszczeniem pierwszego naleśnika na patelni, trzeba ją delikatnie wysmarować olejem. Czynność tą wykonujemy jednorazowo.

Optymalna ilość farszu na naleśnik to dwie łyżki. Naleśnik z farszem zawijamy i panierujemy w uprzednio pozostawionym cieście naleśnikowym a następnie bułce tartej.

Smażymy na tłuszczu i układamy naleśniki na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 190-200 stopni około 25 minut.

Uwaga:
Najpierw przygotowujemy farsz, dopiero potem pieczemy naleśniki. Dlatego, że łatwiej jest zawinąć ponieważ łatwiej jest zawinąć farsz w ciepłym naleśniku. Ponadto mamy wtedy pewność, że żaden naleśnik nie popęka.

Smacznego!


  1. Autor Zaradni.pl Autor Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.01.2011

Komentarze