Jak zrobić pyszne kakao?

Wszyscy lubimy kakao, ale często idziemy na przysłowiową łatwiznę i sypiemy do kubka proszek kakaopodobny - słodki, ale jakże odbiegający smakiem, wartością od prawdziwego kakao czy czekolady. To jakie właściwości ma czekolada, nie trzeba pisać. To że wprawia nas w świetny nastrój, pozwala na chwilę zapomnieć o znojach minionego dnia, to także pobudza nasze zmysły, co gdy czekamy teraz na ten walentynkowy wieczór z ukochaną osobą, może być idealną alternatywą dla innych słodkich przekąsek i afrodyzjaków.

  • naturalne kakao w proszku
  • laska wanilii
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • mleko
  • woda
  • olejek/aromat waniliowy
  • czekolada mleczna lub biała
1

do dużego kubka wsypujemy 2 lub 2,5 łyżeczki prawdziwego kakao,


2

wsypujemy tyle samo łyżek cukru (można zwykły biały cukier wymieszać z cukrem waniliowym), lub według uznania.Mieszamy.


3

Zalewamy odrobiną wrzącej wody i znów mieszamy, tak aby powstał nam gęsty płyn.


4

W tym czasie podgrzewamy mleko, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do mleka dorzucamy laskę wanilii.


5

Mieszamy mleko tak, aby nie powstały kożuchy.


6

Dla wzmocnienia aromatu można dodać kropelkę, dwie olejku waniliowego.


7

Do bogatszej wersji można rozpuścić 2-3 kostki czekolady mlecznej bądź białej.


8

Gorące mleko dolewamy do wcześniej przygotowanej zawiesiny w kubku i mieszamy.


9

Smaczne, aromatyczne i gorące kakao gotowe!


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • Tym sposobem przygotowalismy sobie przepyszne kakao. Wierzcie bądź, ale będzie to najlepsze kakao w waszym życiu, zapewniam !


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Paweł OwczyńskiPaweł Owczyński

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 06.02.2011

    Komentarze

    a ja kakao zastępuję mączką świętojańską

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:41:12