Jak zrobić pyszne ciasto z marchewki?

Nie wymaga dużego wysiłku, ani umiejętności kulinarnych. Ciasto z marchewki robi się szybko i jest bardzo smaczne i puszyste.

  • 9-10 marchewek, 4 jajka, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyż. sody, 1 łyżecz.cynamonu
1

Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 10 średnich marchewek.


2

4 całe jajka utrzyj z 1 szklanką cukru na puszystą masę.


3

2 szklanki mąki wymieszaj z łyżeczką sody, proszku do pieczenia i cynamonem.


4

Do ubitych jajek, wrzuć utartą marchew i wymieszaj. Wsypuj na przemian wymieszaną mąkę i wlewaj powoli 1 szklankę oleju, ciągle ucierając.


5

Tak utartą masę wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piecz ciasto w temperaturze 180 st.C przez ok. 50 min.


6

Po upieczeniu ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, dostępnym w postaci proszku w torebce, który należy przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożone kremem karpatkowym jest jeszcze lepsze.


  1. Małgosia wypiorczyk Małgosia wypiorczyk

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.01.2013

Komentarze