Jak zrobić pulpety z serem i sosem?

Przepis na pyszne pulpety z serem. Obiecuję, że będą smakować!

  • mięso mielone z indyka (0,5kg)
  • 2 małe cebule lub 1 większa
  • bazylia (i inne przyprawy, pieprz, sól...)
  • bułka tarta
  • 2 jaja
  • ser żółty (najlepiej Gouda) pokrojony w kostki 1cm na 1cm
1

Do mięsa wrzucamy wcześniej podsmażoną i ładnie skrojoną cebulkę. Wbijamy dwa jajka i dosypujemy bułkę tartą, tak aby mięso nie było zbyt suche.


2

Dosypujemy bazylię i inne przyprawy oraz mieszamy.


3

Gdy mięso jest już wymieszane, bierzemy w garść i lepimy kulkę wkładając do środka kostkę sera żółtego. Pulpety odkładamy na talerz oprószony mąką


4

Na 2 litry wody wkładamy kostkę rosołową, najlepiej bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, delikatnie wkładamy pulpety do wody. Gdy pulpety pływają to znaczy, że są gotowe.


5

Z wody w której gotowaliśmy mięso zrobimy teraz sos. Weźmy 3 lub 4 łyżki gęstej śmietany i wlejmy do niej łyżkę (lub więcej) gotowanego wywaru. Mieszamy tak, aby śmietana się ociepliła i całość wlewamy do garnka z wywarem. Mieszamy.


6

Do pół szklanki mąki wlewamy zimną wodę. Mieszamy. Zawiesinę dodajemy do naszego sosu i dalej mieszamy. Przyprawiamy wedle uznania. Aby wzbogacić smak można dodać kostkę topionego serka, np Goude.


Przeczytaj teraz:

  1. Paweł OwczyńskiPaweł Owczyński

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 07.03.2011

    Komentarze

    Smaczne

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-15 11:35:39