Jak zrobić ptasie mleczko®?

Ptasie mleczko® to wspaniałe ciasto, które zrobisz własnoręcznie bez użycia piekarnika. Jest lekkie i delikatne, znika w mgnieniu oka z blaszki:)

  • 6 galaretek (3 smaki po 2 galaretki z każdego)
  • 6 śmietan w proszku
  • mleko
  • blaszka, mikser
1

Przygotuj 3 pojemniki wielkości około 0,5 litra (lub większe). Do każdego z nich wlej po 300 ml wrzątku, a następnie do każdego wsyp po 2 galaretki wybranych smaków. Galaretki rozmieszaj dokładnie i odstaw do ostudzenia.


2

Kiedy galaretka stygnie, przygotuj blaszkę. Najlepiej nadaje się blaszka tortowa (bardzo łatwo wyjąć z niej ciasto). Folia musi być na spodzie, na brzegach nie jest konieczna.


3

Kiedy galaretki nieco ostygną, możesz zabrać się za robienie warstw.
Do miski wlej 200 ml mleka i wsyp do niego 2 śmietany w proszku.


4

Zmiksuj śmietanę na sztywno i wlej do niej jedną galaretkę.


5

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy, którą wylej na blaszkę.
Wstaw całość do lodówki aż zastygnie.


6

Kiedy warstwa będzie zastygnięta, przygotuj w taki sam sposób warstwę drugą. Nie lej jej bezpośrednio na warstwę pierwszą - użyj łyżki, aby masa nie uszkodziła poprzedniej warstwy.
Ponownie włóż do lodówki do zastygnięcia.


7

W taki sam sposób przygotuj warstwę trzecią. Pamiętaj o łyżce przy wlewaniu.
Wstaw ciasto na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie można je kroić bez problemu:)
Smacznego.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ptasie mleczko nadaje się na każdą okazję, może być nawet urodzinowym tortem.

  • Zamiast blaszki można użyć kilku salaterek i zrobić małe porcje zamiast jednego ciasta.

  • Oznaczenie słowne Ptasie Mleczko® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp. z o.o.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Aga Łukasik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 11.12.2010

    Komentarze

    Świetny przepis, idealny dla dzieciaków

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:32:40

    super

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 18:16:52

    Smacznego:)

    Ostatnio zmieniony: 2012-11-14 21:54:15

    już dawno zapomniałam o tym przepisie , dzięki za przypomnienie , bo jest naprawdę dobre

    Ostatnio zmieniony: 2012-06-27 20:00:17

    Ciekawy pomysł na deser poobiedni. Jutro sprawdzę. pozdrawiam!

    Ostatnio zmieniony: 2012-05-29 20:06:46

    Uwielbiam je,ale ze smietana 30%:)

    Ostatnio zmieniony: 2011-12-20 06:40:26

    Fajny przepis, trzeba będzie zrobić.

    Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 20:58:34

    Proste smaczne i przyjemne ,Robiłam i polecam :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:01:45

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Ostatnio zmieniony: 2010-12-14 10:38:25

    Również jest bardzo smaczne. Oryginalnie przepis opiera się na jajkach i żelatynie ale został zmodyfikowany ze względu na większą dostępność smaków galaretek i szybkość robienia.
    Najważniejsze jest żeby masa, do której wlewamy czy to galaretkę czy żelatynę była puszysta. Wtedy powstaje fantastyczna pianka :)

    Ostatnio zmieniony: 2010-12-13 20:22:07

    Pomysł na ciasto bardzo fajny ale nie jestem fanką bitej śmietany w proszku, ciekawa jestem jakby smakowało to ciasto albo ze śmietaną 22% do ubijania, albo też ze zwykłym jogurtem naturalnym.

    Ostatnio zmieniony: 2010-12-13 19:45:08