Jak zrobić ptasie mleczko®?
Ptasie mleczko® to wspaniałe ciasto, które zrobisz własnoręcznie bez użycia piekarnika. Jest lekkie i delikatne, znika w mgnieniu oka z blaszki:)
- • 6 galaretek (3 smaki po 2 galaretki z każdego)
- • 6 śmietan w proszku
- • mleko
- • blaszka, mikser

Przygotuj 3 pojemniki wielkości około 0,5 litra (lub większe). Do każdego z nich wlej po 300 ml wrzątku, a następnie do każdego wsyp po 2 galaretki wybranych smaków. Galaretki rozmieszaj dokładnie i odstaw do ostudzenia.

Kiedy galaretka stygnie, przygotuj blaszkę. Najlepiej nadaje się blaszka tortowa (bardzo łatwo wyjąć z niej ciasto). Folia musi być na spodzie, na brzegach nie jest konieczna.

Kiedy galaretki nieco ostygną, możesz zabrać się za robienie warstw.
Do miski wlej 200 ml mleka i wsyp do niego 2 śmietany w proszku.

Zmiksuj śmietanę na sztywno i wlej do niej jedną galaretkę.

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej masy, którą wylej na blaszkę.
Wstaw całość do lodówki aż zastygnie.

Kiedy warstwa będzie zastygnięta, przygotuj w taki sam sposób warstwę drugą. Nie lej jej bezpośrednio na warstwę pierwszą - użyj łyżki, aby masa nie uszkodziła poprzedniej warstwy.
Ponownie włóż do lodówki do zastygnięcia.

W taki sam sposób przygotuj warstwę trzecią. Pamiętaj o łyżce przy wlewaniu.
Wstaw ciasto na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie można je kroić bez problemu:)
Smacznego.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ptasie mleczko nadaje się na każdą okazję, może być nawet urodzinowym tortem.
- •Zamiast blaszki można użyć kilku salaterek i zrobić małe porcje zamiast jednego ciasta.
- •Oznaczenie słowne Ptasie Mleczko® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp. z o.o.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:32:40
Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 18:16:52
Ostatnio zmieniony: 2012-11-14 21:54:15
Ostatnio zmieniony: 2012-06-27 20:00:17
Ostatnio zmieniony: 2012-05-29 20:06:46
Ostatnio zmieniony: 2011-12-20 06:40:26
Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 20:58:34
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:01:45
Ostatnio zmieniony: 2010-12-14 10:38:25
Najważniejsze jest żeby masa, do której wlewamy czy to galaretkę czy żelatynę była puszysta. Wtedy powstaje fantastyczna pianka :)
Ostatnio zmieniony: 2010-12-13 20:22:07
Ostatnio zmieniony: 2010-12-13 19:45:08
Dodaj komentarz