Jak zrobić polewę czekoladową?

Podaję prosty, domowy i wielokrotnie sprawdzony przepis na polewę czekoladową. Jest niesamowicie pyszna. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są domowe wyroby.Smacznego

  • -10 dag masła
  • -10 dag cukru
  • -3 łyżki mleka
  • -2 łyżki ciemnego kakao
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1-2 łyżeczki cukru waniliowego
1

Wszystkie składniki dajemy do rondelka. Masło należy nieco pokroić, żeby szybciej się rozpuściło.


2

Rondelek stawiamy na średnim ogniu i całość mieszamy non stop. Uwaga ! Nie wolno dopuścić do zagotowania się masy. Gotową polewę wylewamy od razu na ciasto.


3

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ilość składników można proporcjonalnie zwiększać lub zmniejszać wedle potrzeb. Z tej ilości wychodzi polewa na ciasto pieczone na dużej lub średniej blaszce.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewelina ZachEwelina Zach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 21.04.2011

    Komentarze

    Wygląda dobrze. Zapraszam cię do przyrządzenia polewy wg. mojego przepisu http://www.zaradni.pl/porada/10645,jak_zrobic_lsniaca_polewe_na_ciasto

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-07 20:25:41

    reverb tak też smakuje ;-) Spróbuj

    Ostatnio zmieniony: 2011-08-30 16:27:34

    Wygląda bardzo zachęcająco !

    Ostatnio zmieniony: 2011-08-30 12:04:11

    Hej hachiko polewa jest cudowna zawsze staram się zrobić jej nieco za dużo aby móc się dłużej zachwycać jej smakiem :-) Pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-30 09:49:56

    Witaj ShaVi taką polewę pamiętam z dzieciństwa ,moja mama taką robiła i zawsze maczałam palce bo nie mogłam sie doczekać, jest naprawdę pyszna.POZDRAWIAM

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-28 21:31:35

    Niebawem pojawi się biszkopt z masą o smaku chałwy;-) Kolejny przepis z mojego rodzinnego zeszytu ;-) Nowinka znikająca błyskawicznie, gdyż mam w rodzinie fanów chałwy- sama nie przepadam za jej smakiem, ale rodzinka zachwycona, zatem przepis już dodany i czeka na akceptację ;-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 20:13:03

    Ty Też! I proszę o coś ekstra z przepisów:).

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 20:08:00

    Trzymaj się moja Droga..no i czekam od czasu do czasu na jakiś ciekawy artykulik bądź przepis...sama dzisiaj jeden dałam do akceptacji miejmy nadzieję, że się przyjmie :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 19:49:28

    Święta racja ShaVi, ja również mam duszę sentymentalną, więc na razie jestem:) Pozdrawiam Cię mocno.

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 19:37:17

    Widziałam...ano odchodzą ludzie..nie dziwota...ja też piszę rzadziej...nie mam takiej werwy jak wcześniej..konta nie usunę...trochę mi szkoda- jestem taką durną sentymentalną dziewczynką...dlatego tu zostaje...mam nadzieję gliwicka, że i Ty zostaniesz mimo wszystko....niech już sobie są porady skoro już je dałam, zajrzeć czasem mogę, coś napisać, aby konto nie zniknęło....ale procedura odejścia mi się nie podoba...pieniądze powinny być wypłacone odchodzącemu autorowi nawet jeśli nie osiągnął on minimum do wypłaty...ale cóż począć...obawiam się najgorszego, ale pewnie zostanę tu do końca...Pozdrawiam Cię serdecznie gliwicka. A co do poparcia, chamstwo się szerzy i trzeba się mu przeciwstawiać :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 19:28:21

    Dzięki ShaVi za poparcie w czekoladowym raju:). Nasuwa mi się jeden wniosek, że, jak ktoś nie potrafi robić, niech zrezygnuje z tego, a nie takie komentarze bez kultury ( Ty wiesz, o co chodzi). A tak z innego tematu, to zaczynają się odejścia z Serwisu, widziałaś? Pozdrawiam.

    Ostatnio zmieniony: 2011-05-04 19:14:06

    Zastosowałem ją do babki marmurkowej ShaVi :-) Efekt mnie powalił :D

    Ostatnio zmieniony: 2011-04-24 18:45:34