Jak zrobić piernik z herbatą ?

To naprawdę wyśmienity wypiek. Jest nieco czasochłonny, ale nie należy do trudnych w wykonaniu. Wierzę, że tak jak ja pokochacie to ciasto. Warto wspomnieć, że nie jest on również bardzo drogi.

  • Składniki na ciasto:
  • -1 szklanka sztucznego miodu
  • -3 szklanki mąki (ja używam poznańskiej)
  • -1 szklanka oleju
  • -1 szklanka mocnego naparu herbaty
  • -2 łyżeczki sody
  • -4 jajka
  • -przyprawa do piernika
  • -1 szklanka cukru
  • Składniki na masę:
  • -6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • -1/2 l mleka (używam 3,2 %)
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 kostka masła
  • -sok z połowy cytryny
1

Wszystkie składniki na ciasto należy pomieszać (najlepiej w misce) i wyrobić je. Gdy ciasto będzie już gotowe dzielimy je na trzy równe części. Pieczemy oddzielnie trzy placki (temperatura 150 stopni, czas 40 minut).


2

Szklankę mleka zagotować należy z cukrem. Resztę zaś łączymy z kaszą manną po czym wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Cały czas mieszając ponownie zagotowujemy masę po czym odstawiamy ją do ostygnięcia.


3

W wygodnym dla Nas naczyniu miksujemy do białości kostkę masła. Nie przestając miksować dodajemy powoli po łyżce ostudzonej już kaszy manny. Pod sam koniec wlewamy powoli sok z cytryny. Placki należy przełożyć masą.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Dodawanie soku z cytryny można sobie odpuścić

  • -Masło można zastąpić margaryną

    • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu


  • -Zamiast sztucznego można użyć prawdziwego miodu, lecz musi to być miód o płynnej konsystencji


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewelina Zach Ewelina Zach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.04.2012

Komentarze

Ciekawy pomysł.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-11 01:55:11

Jest przepyszne, niecierpliwie czekamy do jutra, bo dopiero jutro można je wcinać ;-) A pachnie w całym domu świątecznymi wypiekami- nie tylko tym piernikiem ;-) Pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony: 2012-04-06 21:20:26

Wszystkie Twoje propozycje są genialne. Te ciasto wygląda apetycznie i fajne jest to, że smakuje na drugi dzień jeszcze lepiej, choć u mnie to może nie dotrwać do następnego dnia:).
Wróciłam z podniebnych lotów. Genialnie było! Pozdrawiam Cię Moja Droga.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-05 18:04:16