Jak zrobić papiloty z boczku czyli czary mary na patyku?

Każda potrawa, tak jak i kobieta potrzebuje odpowiedniej oprawy. Wówczas nawet z banalnych składników możemy wyczarować niesamowite rzeczy, cieszące zarówno oko jak i podniebienie. To propozycja z którą problemu nie będzie miał nawet kuchenny nowicjusz. Do naszego magicznego kotła potrzeba będzie nam trochę śliwek, sera, wędzonego boczku i wykałaczki. Zaczynamy czarować....

  • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, najlepiej bez pestek
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 wykałaczek krótkich lub 10 długich
1

SKŁADNIKI DO MAGICZNEGO KOTŁA:
25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, najlepiej bez pestek,
20 dag żółtego sera (może być gouda, albo jakiś ostrzejszy dla podkreślenia smaku)
20 dag wędzonego boczku (użyłam boczku w plastrach)
30 wykałaczek krótkich lub 10 długich


2

ZACZYNAMY CZAROWAĆ:
1. Śliwki moczymy w ciepłej wodzie co najmniej 15 minut. Potem odcedzamy i osuszamy.
2.Ser tniemy w słupki. wysokość ok 2 cm a grubość ok 0,5 cm - tak żeby przeszło przez śliwkę.
3. Słupki sera wkładamy w śliwki.
4. Następnie każdą śliwę nadzianą serem owijamy plastrem boczku.
5.Tak powstałe rulony przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozwijały.


3

CZARY MARY I TROCHĘ ... ELEKTRYKI
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Układamy nasze papiloty na ruszcie lub w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym olejem.
Zapiekamy ok 10 minut aż do zarumienienia.


4

Doskonale smakuje z sosem koperkowo- czosnkowym.
Najlepiej podawać na ciepło.


5

Myślę, że ta potrawa wykonana przez mężczyznę zaczaruje serce niejedenej kobiety.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nawet przypadkowa konsumpcja kończy się wielką miłością:)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa Zaradni.pl Ewa Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.03.2010

Komentarze

Ciekawy pomysł:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:56:54

Zdjęcia takie smakowite, że aż ślinka leci :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-13 18:44:48

Może być smaczne, trzeba skorzystać z tego przepisu, póki sezon na śliwki trwa. Pozdrawiam :)

Ostatnio zmieniony: 2012-09-03 17:07:47

WSZYSTKO SUPER TYLKO JA NIE LUBIE SUSZONYCH ŚLIWEK.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-02 16:27:01

Świetnie napisana porada:)

Ostatnio zmieniony: 2011-08-07 10:51:19

Doskonała przystawka na spotkania ze znajomymi.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:54:19

Świetne porada:) Warto z niej skorzystać:) W wolnej chwili,zapraszam do mnie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:47:48

Uwielbiam boczek. Coś dla smakoszy.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-28 22:43:37