Jak zrobić mus jabłkowy?

Możesz kupić gotowy mus jabłkowy, ale wykonany przez ciebie będzie na pewno smaczniejszy. Mus nadaje się do jabłecznika lub do posmarowania kanapek, gofrów, naleśników itp.

  • 1kg jabłek
  • 50g cukru
  • 4 łyżki wody
1

Jabłka umyj, obierz ze skórki oraz wytnij komory nasienne


2

Obrane jabłka pokrój na drobne ósemki i wrzuć na patelnię


3

Do jabłek dodaj odrobinę wody, przykryj przykrywką i smaż je tak długo, aż zaczną się lekko rozpadać . Jeżeli woda odparuje zbyt szybko, a jabłka będą jeszcze całe, to dolej jeszcze trochę wody


4

Gdy jabłka będą rozgotowane, odkryj je i odparuj sok, przez cały czas mieszając, aby się nie przypaliły


5

W momencie, gdy sok już będzie odparowany dodaj cukru lub cukru pudru i jeszcze trochę podsmaż, aby cukier się rozpuścił, a mus uzyskał konsystencję marmolady. Jeżeli użyjesz kwaśnych jabłek, to musisz dodać więcej cukru. Najlepiej posmakować


6

Tak przygotowany mus możesz zaraz wykorzystać do jabłecznika albo zaprawić w słoiku do wykorzystania na później.


7

Sposób konserwowania:
Mus nałożyć do słoika, oczyścić rant słoika, zakręcić przykrywką i włożyć do garnka z wodą celem pasteryzacji. Słoik musi być zalany wodą do 3/4 jego wysokości. Następnie gotować go na wolnym ogniu przez około 20 minut.


8

Tak wygląda mus zaprawiony w ubiegłym roku


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Im więcej jabłek, tym dłużej trzeba odparowywać sok

  • Najlepiej mus posmakować i dodać cukru wg własnego uznania


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.10.2010

Komentarze

Wypróbowane ;-) Polecam

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:55:34

fachowo i poparte fajnymi fotkami, super porada!

Ostatnio zmieniony: 2013-03-26 19:48:21

Dobra porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:10:59

próbowałam zrobić mus innym sposobem i się zepsuł, ten przepis na pewno wypróbuję!

Ostatnio zmieniony: 2013-02-02 13:23:01

świetny pomysł.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 11:31:21

Nie wiedziałam, że tak łatwo można wykonać jabłkowy mus. To rzeczywiście lepsza alternatywa od kupowanej w sklepach chemii.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:49:18