Jak zrobić marchewkę konserwową?

Na mojej małej działce uprawiam ekologiczne warzywa, tzn. nie używam żadnych nawozów. Wiadomo, że całej zimy nie utrzymam ich w świeżości, więc robię z nich różne przetwory. Dzisiaj podam Wam sposób na marchewkę, którą można w zimie wykorzystać do zup, sałatek i przystawek do obiadu.

  • Marchew
  • 2 l przegotowanej wody
  • 2 kopiaste łyżki soli kamiennej
  • słoiki i zakrętki
1

Marchew opłucz i obierz ze skórki.


2

Ponownie wypłucz marchew.


3

Surową marchew ułóż w słoiczkach, najlepiej w całości, ponieważ więcej się jej zmieści, a ponadto lepiej się kroi ugotowaną marchew niż surową


4

Przygotuj zalewę:
W 2 litrach przegotowanej wody rozpuścić 2 kopiaste łyżki soli kuchennej


5

Zalej zalewą marchewkę w słoikach tak, aby marchew była dokładnie zalana


6

Zakręć słoiki zakrętkami i włóż do garnka celem pasteryzacji.


7

Słoiki w garnku zalej wodą do wysokości 3/4 słoika, zagotuj i na małym ogniu pasteryzuj (gotuj) przez około 1,5 godziny.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeżeli marchew konserwujesz w większych słojach, np. litrowych, należy wydłużyć pasteryzację o ok. 15 minut.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.09.2010

Komentarze

Świetny pomysł, ja też hoduje ekologiczne warzywa a takie jak wiadomo nie przechowują się za długo, zwłaszcza że nie mam gdzie :(

Ostatnio zmieniony: 2012-10-27 12:31:44

Rewelacja. Już czuję ten przepyszny smak domowej marchewki zimą :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:57:43

Super. Tak proste, a potem , jak smakuje do sałatek dodana w czasie zimy. Przypomina się od razu lato. A jakie witaminy! No i ten smak.... pycha. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-12 20:01:12

No, kiedyś trzeba by spróbować :D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:14:05

Spróbuję dzisiaj się za nią zabrać o efektach poinformuję...

Ostatnio zmieniony: 2010-10-23 09:13:16