Jak zrobić makaron domowy?

Makaron wykonany własnoręcznie w domu potrafią docenić prawdziwi smakosze. Jego składniki muszą być dobrej jakości, czas wyrabiania wynosi około 1 godziny.

  • mąka, 3 jaja, woda, sól
1

Ciasto
300g mąki
3 jajka
2 łyżki letniej wody
sól


2

Wykonanie
Przesiać mąkę na stolnicę i zrobić zagłębienie.


3

W środku ostrożnie wymieszać jaja, wodę, sól.Ciasto dobrze wyrobić dłońmi,aż będzie sprężyste. Można ewentualnie dodać trochę wody lub mleka.


4

Ciasto podzielić na 2-3 jednakowe kawałki i każdy kawałek jeszcze raz ugnieść.


5

Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jesli na koniec ciasto będzie zbyt twarde, można kroplami dodać trochę oliwy albo wody, jeśli będzie zbyt miękkie, można wgnieść nieco mąki.


6

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1mm i pozostawić na chwilę, aby lekko przeschło, następnie złożyć i pokroić nożem w poprzek na paski szerokości palca. Jeśli robimy makaron do zupy, tniemy ciasto na bardzo cienkie paski.


7

Pozostawiamy makaron do wyschnięcia. Następnie albo od razu gotujemy w osolonej wodzie, albo przechowujemy w dobrze zamkniętym pojemniku.


8

Ugotowany makaron - szczelnie zamknięty-nadaje się do zamrożenia. Aby go potem przyrządzić, rozmrażamy krótko i rozgrzewamy na patelni na gorącym maśle na ogniu albo w kuchence mikrofalowej w odpowiednim naczyniu.


9

Aby makaron całkowicie wysechł, potrzebuje 12 godzin. Na koniec zamykamy go szczelnie i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Można go wówczas przechowywać ok.3 tygodni.


Przeczytaj teraz:

  1. Autor Zaradni.pl Autor Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.02.2011

Komentarze

Nic tak dobrze nie smakuje, jak własny makaron, zrobiony sposobem domowym.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 19:33:18


Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 10:32:33