Jak zrobić łatwy tort orzechowy?

Niejednokrotnie mamy okazję zaskoczyć swoich bliskich czymś smacznym lecz są takie dni kiedy brak nam pomysłu, a chcemy popisać się czymś nowym. Oto przepis na prosty torcik ,który robiłam już niejednokrotnie -zawsze wychodzi i zawsze cieszy obdarowanego np.solenizanta. To miks moich dwóch rodzinnych przepisów :-)

  • Na biszkopt: 4 jajka ,2 łyżki zimnej wody ,3/4 szklanki cukru ,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ,1/2 szklanki mąki zwykłej,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Na masę orzechową : 15 dkg zmielonych orzechów włoskich ,3/4 szklanki mleka,30 dkg masła,2 jajka ,szklanka cukru pudru
  • Na masę cappucino : łyżeczka kawy ,kilka łyżek cappucino ,odrobina kakao
  • Do dekoracji : czekolada deserowa ,iryski mleczne
1

Naszym pierwszym krokiem jest wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek .
Białka ubijamy z małą szczyptą soli na sztywną pianę .Następnie dodajemy stopniowo (póki co nadal ubijając)
cukier, żółtka oraz zimną wodę (2 łyżki) .Gdy ubite dodajemy (mieszając powoli łyżką) wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 20-25 min. ,temp.170 stopni, w małej tortownicy(wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą)
Zostawiamy go do wystygnięcia.


2

Kolejnym krokiem jest wykonanie mas :
Masa orzechowa (do środka):
Mleko zagotować i zalać zmielone orzechy. Masło utrzeć do białości (oczywiście mikserem). 2 całe jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru pudru ,aż będzie białe (około 15 minut) .Następnie ściągnąć znad pary i ubijać aż do wystudzenia .Połączyć masę jajkową z masłem. Odłożyć 2-3 łyżki do masy cappucino.Resztę połączyć z orzechami.
Masa cappucino (na wierzch):
Do odłożonych 2-3 łyżek masy jajkowej z masłem dodajemy trochę kakao ,łyżeczkę kawy rozpuszczalnej ,3-4 łyżki cappucino (ja dodaję orzechowe)


3

Ostudzony biszkopt przecinamy na pół( można dużym nożem lub zwykłą grubszą nitką) .
Nasączamy go lekko (można alkoholem lub wodą z sokiem z cytryny) i przekładamy do środka masą orzechową.
Wierzch zaś smarujemy masą cappucino (ciemniejszą).
Boki można posmarować masą orzechową jeśli nam jej trochę zostanie i posypać je czy to startą czekoladą czy orzechami lub kokosem .Co kto lubi :-)
Przyozdabiamy tort według własnego uznania ( ja użyłam mlecznych irysów oraz deserowej czekolady).
Schładzamy tort 2-3 godziny w lodówce.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Biszkopt piekę zawsze na środkowym poziomie piekarnika ...mi zazwyczaj wystarcza 21 minut i jest już upieczony :-)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewelina ZachEwelina Zach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 16.02.2011

    Komentarze

    Wygląda pysznie.

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 07:18:24

    Moje hobby to pieczenie i gotowanie,każdy przepis mnie interesuje:)dzieki

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 11:32:21

    genialne

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 20:41:36

    Wygląda i jest rewelacyjny :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 16:31:26

    Wygląda naprawdę rewelacyjnie :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-23 21:21:14

    jdsoul spróbuj spróbuj, bo warto ;-) naprawdę ten torcik nie jest bardzo trudny- biszkopt to stary przepis mojej babci, który zawsze i każdemu się udaję :-D A masy można modyfikować :-) Podstawa to oczywiście masa orzechowa, ale ta masa ''kawowo- capuccinowa'' to moja inwencja twórcza była - smakuje całej rodzinie :-) Już mam zamówienie od wujka. Gliwicka śmiało obiecuję, że ten tort Ci się uda :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 15:55:29

    Boże, aż ślinka cieknie. Tego jeszcze nie próbowałem:)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-22 15:48:47

    Tort piękny i wygląda na nietrudny do wykonania, ale nie odważę się chyba zabrać za torty. Z tego, co mi najlepiej wychodzi to murzynek, no może jeszcze parę innych przepisów. Podziwiam tych, którzy mają rękę to pieczenia tortów.

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 19:14:00

    Uwielbiam gdy jest dużo słodkiej masy w tortach, a zwłaszcza masy orzechowe (mniam) :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 18:14:53