Jak zrobić kurczaka tikka masala?

Kurczak jest częstym gościem na naszych stołach, ale czy nasze wymagania kulinarne i podróże w świat smaków muszą się kończyć na kurczaku z rożna, lub smażonym z ziemniakami i groszkiem? Spróbuj nowego, niezapomnianego smaku kurczaka tikka masala!

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1-2 duże cebule
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, ewentualnie kminku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1-2 duże pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 150 mln wody
  • jogurt, lub mleczko kokosowe (składniki dodatkowy)
1

Przygotuj potrzebne składnik do wykonania potrawy:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ziaren kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1-2 duże cebule
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, ewentualnie kminku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1-2 duże pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 150 mln wody
- jogurt, lub mleczko kokosowe (składniki dodatkowe)


2

Pokrój pomidory i cebulę w drobną kosteczkę.


3

Ostrym nożem, podziel kurczaka na drobne kawałki i posyp solą dla zatrzymania wilgoci. Ten zabieg sprawi, że kurczak po usmażeniu nadal będzie soczysty w środku.


4

Teraz zabierz się do przygotowania najważniejszego elementu - pasty masala.
Do dużej miski wsyp:
- imbir
- czosnek
- kmin
- kolendrę
- kurkumę
- pieprz cayenne
- paprykę
- garam masala
Wszystkie składniki starannie wymieszaj.


5

Zaczynamy pitraszenie!!!
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Teraz, dodaj do niej laskę cynamonu oraz ziarna kardamonu, delikatnie wszystko mieszając. Wyjmij je po kilku sekundach. Dlaczego tak szybko i czemu ich nie zostawić? Gdybyś je zostawił, spaliłyby się, a nam chodzi o krótki proces maceracji, tak aby pod wpływem ciepła, wszystkie nuty smaku i zapachu tych wonnych przypraw, zostały uwięzione w oliwie, by nadać naszemu kurczakowi wyjątkowego aromatu.


6

Na tak przygotowanej oliwie, usmaż teraz cebulę, ciągle ją mieszając do delikatnego zbrązowienia.


7

Do naszej cebulki wsyp przygotowaną mieszankę przypraw - pastę masala i smaż około 1 minut, intensywnie całość mieszając.


8

Dodaj pokrojone pomidory i przecier pomidorowy, gotuj około 1 minuty, wszystko starannie mieszając.


9

Wlej wodę i doprowadź całość do delikatnego wrzenia.


10

Teraz kulminacja! Wrzuć na patelnie pokrojonego kurczaka, dobrze wszystko mieszając, tak aby sos pokrył każdy kawałem kurczaka. Potrawę gotuj 10- 12 minut, dodając do smaku pieprz i sól.


11

W zasadzie, to już koniec. Możesz jeszcze dla zagęszczenia sosu dodać jogurtu lub mleczka kokosowego i gotować dodatkowo jeszcze 5 minut.
Kurczaka tikka masala możesz serwować tradycyjnie z ryżem bądź z chlebkiem czapatti http://www.zaradni.pl/porada/5290,jak_zrobic_czapatti_roti lub naan


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • Postaraj sie do potrawy dodać prawdziwy kumin (kmin rzymski), zamiast kminku bo to dwie rózne przyprawy.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Marcin Górkiewicz Marcin Górkiewicz

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.03.2011

Komentarze

Chyba się skuszę, zwłaszcza że udało mi się wreszcie kupić kardamon w ziarnach do http://www.zaradni.pl/porada/9912,jak_zrobic_salatke_z_kaszy_kuskus.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 15:23:27

W takim wydaniu kurczaka nie jadłam ale przepis i fotka bardzo kuszące

Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 08:31:39

Brzmi bardzo fajnie, dużo ciekawych przypraw. Warto to kiedyś wypróbować :D, lubię kurczaka

Ostatnio zmieniony: 2011-03-11 21:34:56