Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

Krokiety są dość pracochłonne, ale można zrobić ich więcej, zamrozić i przyrządzić wtedy, kiedy będziemy mieli akurat na nie ochotę.

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów lub 300 g pieczarek
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta jarzynki
  • 1-2 łyżeczek cukru
  • ziele angielskie i listek laurowy
  • Ciasto na naleśniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • keczup
1

Namocz w wodzie 20 g suszonych grzybów przez około 1 godzinę.


2

Odmoczone grzyby pokrój w drobną kostkę.


3

Pokrój również kapustę kiszoną.


4

Pokrojoną kapustę kiszoną oraz suszone grzyby wrzuć do garnka, dolej wodę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą jarzynki, dodaj ziele angielskie, listek laurowy oraz 2 łyżeczki cukru i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godz.


5

Gdy kapusta będzie już miękka, należy ją odcedzić z wody.


6

Na patelnię wlej 5 łyżek oleju i zeszklij pokrojoną cebulę.


7

Do zeszklonej cebuli dodaj odcedzoną kapustę z grzybkami i smaż tak długo, aż zmięknie cebula. Jeżeli kapusta będzie zbyt sucha, to dolej odrobinę wody. Całość możesz jeszcze doprawić 2 łyżkami keczupu.


8

Sposób przygotowania ciasta:
Do naczynia wbij 3 całe jajka, wsyp 1 łyżeczkę soli i ubij lekko mikserem. Następnie dodaj 1 szklankę mleka, 2 szklanki wody i wymieszaj całość. W dalszej kolejności dodawaj stopniowo mąkę tortową oraz ziemniaczaną i dokładni ubij mikserem tak, aby nie było żadnych grudek.


9

Rozgrzej patelnię i dodaj 1 łyżeczkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wlej ciasto (około 2 chochli do sosu) i wykonując ruchy okrężne patelnią rozprowadź je w kształcie okrągłego placka grubości około 2-3 mm.


10

Lekko podsmaż naleśniki z obu stron, nie rumieniąc ich.


11

Gotowe naleśniki rozłóż i na każdy nakładaj farsz z kapusty.


12

Załóż końcówkę naleśnika.


13

Następnie załóż boki naleśnika i zwijaj w rulon.


14

Krokiety obtocz w rozmąconym jajku z solą i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż krokiety z każdej strony na rumiany kolor .


15

Uwagi i spostrzeżenia

  • Krokiety można podawać polane keczupem.

  • Krokiety można zamrozić, lecz bez panierki - panierować dopiero po rozmrożeniu


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 14.10.2010

    Komentarze

    Krokiety są przepyszne, bardzo je lubię. Mimo iż ich zrobienie zabiera dużo czasu rekompensują to uśmiechy zajadającej się nimi rodzinki :-) Serdecznie pozdrawiam autorkę

    Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:14:17

    świetny przepis

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:19:07