Jak zrobić krem czekoladowy?

Wyśmienity i aksamitny smak kremu czekoladowego zachwyci każdego.

  • 1/3 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 3 duże jajka, 1 kostka masła, czekolada gorzka/ deserowa.
1

W garnku podgrzej masło z cukrem mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści.


2

Ubić mikserem żółtka. Stale ubijając, wlewać wolno syrop.


3

Ustaw nad dużym garnkiem -mniejszy.
Podgrzewaj na nad lekko wrzącą wodą, mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zacznie przywierać do łyżki.


4

Po podgrzaniu (70 stopni) zanurzyć garnek w zimnej wodzie i mieszać do ostygnięcia.


5

Z masła utrzyj masę o konsystencji kremu i połącz z powstałą wcześniej masą. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przepis na 2 szklanki. Można przetrzymywać w lodówce do 5 dni.


Przeczytaj teraz:

  1. Emilia Przybyłek Zaradni.pl Emilia Przybyłek Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.01.2011

Komentarze

Super, ślinka cieknie ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-19 22:34:15

To musi być pyszne! Na pewno spróbuję. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-02 16:35:05