Jak zrobić karminadle z grzybami?

Karminadle, czyli kotlety mielone z grzybami, można podawać jako danie obiadowe lub jako przekąskę. Ponadto z małych karminadelków możemy przygotowywać koreczki, przekładając je np. ogórkiem, papryką, serem itp.

  • 500 g mielonego mięsa
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 300 ml mleka do rozmoczenia bułki
  • 1 jajko
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
1

Namocz w mleku lub w wodzie 1 czerstwą bułkę.


2

Zalej suszone grzyby wodą i mocz je przez 2 godziny, następnie w tej samej wodzie gotuj je przez około 20 minut.


3

Ugotowane grzyby odcedź, wystudź i zmiel na maszynce do mielenia mięsa.


4

Najpierw zeszklij na patelni cebulę, a później lekko podsmaż zmielone grzyby i dopraw solą i pieprzem.


5

Mięso mielone wyłóż do miski, dodaj odciśniętą moczoną bułkę, lekko zeszkloną cebulę, podsmażone grzyby, jajko surowe, pieprz i sól. Wszystko razem wyrób na jednolitą masę. Jeżeli mięso będzie Ci się mocno lepić do rąk, to pod koniec wyrabiania zamocz ręce w wodzie i wygładź masę mięsną.


6

Mięso mielone nakładaj łyżką na mokrą dłoń, następnie formuj karminadle odpowiedniej wielkości.
Ja zrobiłam dwa rodzaje karminadli, tzn. jedne były faszerowane grzybami. W takiej sytuacji nie dodawałam grzybów do mięsa mielonego, lecz pozostawiłam je do nafaszerowania klopsika.


7

Nafaszerowanego klopsika dokładnie zaklej masą mięsną, uformuj podłużnego karminadla i obtocz w bułce tartej.


8

Drugie karminadle zrobiłam malutkie, odpowiednie na przekąskę. Ponadto mam zamiar z nich zrobić kolorowe koreczki.


9

Rozgrzej na patelni olej i usmaż karminadle na złoty kolor.


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • Formując karminadle najlepiej ręce moczyć w wodzie, wtedy nie będą się one lepić do rąk.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.11.2010

Komentarze

Zrobiłam wersję z pieczarkami, bo nie bardzo przepadam za grzybami, dałam ich tylko kilka dla zapachu, ale efekt końcowy również był bardzo smaczny :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:11:18

Fajny pomysł:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:44:01

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-02-12 19:07:17

ciekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:59:05

wygląda smacznie

Ostatnio zmieniony: 2010-12-27 17:17:13