Jak zrobić karkówkę w piekarniku z pieczarkami i serem?

Tak przygotowana karkówka jest aromatyczna i smaczna, po prostu palce lizać

  • 1kg karkówki bez kości
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów sera
  • papryka ostra
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • przyprawa do karkówki
  • sól
  • 1 łyżka keczupu
  • olej
1

Karkówkę pokrój w grubsze plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa


2

Plastry karkówki rozłóż na blacie i obsyp przyprawami typu papryka ostra, pieprz, vegeta, przyprawa do mięsa i karkówki. Na koniec delikatnie posól.


3

Doprawione plastry karkówki włożyć do miski, wyciśnij 1 lub 2 ząbki czosnku, dodaj 4 łyżki oleju, 1 łyżkę keczupu i całość wymaceruj, wymieszaj rękami.


4

Karkówkę włóż do woreczka lub pojemnika, szczelnie zamknij i pozostaw na noc w chłodnym miejscu


5

Blachę natłuścić olejem, wyłóż plastry karkówki.
Na każdy kawałek karkówki połóż kilka plastrów cebuli, pieczarek a na wierzchu plaster sera, który należy posmarować odrobiną majonezu


6

Tak przygotowaną karkówkę włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temp. około 180 stopni C (piekarnik z termoobiegiem - 150 st. C) przez około 30-40 minut. .


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Uważaj, aby zbyt bardzo nie wysuszyć karkówki

  • Gdy podczas pieczenia wypruje całkowicie sos to karkówkę można lekko skropić piwem


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 31.01.2011

    Komentarze

    super pomysł. Uwielbiam takie dania

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:13:50

    Dobry pomysł:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:26:40

    ciekawy pomysł na karkówkę

    Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:36:56