Jak zrobić jabłecznik?

Bardzo smaczny jabłecznik na cieście babkowym. Wykonanie jego nie powinno przysporzyć Ci wiele trudności

  • 3/4 kostki margaryny do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki wody przegotowanej
  • 3/4 litra musu jabłkowego (przygotowany z około 1kg jabłek)
  • 3/4 litra musu jabłkowego
1

Do makutry włóż 3/4 kostki margaryny do pieczenia oraz wsyp 1,5 szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko razem ucieraj drewnianą pałką do ucierania ciast


2

Następnie kolejno dodawaj do utartej margaryny z cukrem po 1 jajku, przez cały czas ucierając ciasto. Gdy wbijesz drugie jajko, to możesz powoli dodawać przesianą przez sito mąkę tortową i ziemniaczaną na przemian z jajkami, żeby masa się nie ważyła.


3

W dalszej kolejności dodaj do ciasta 2 łyżki kwaśnej śmietany, resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie utrzyj na jednolitą masę.


4

Znakiem tego, że ciasto jest już dobrze wyrobione jest to, że od pałki zaczyna ono lekko odchodzić .


5

Przygotuj blachę do pieczenia tzn. natłuść ją i wyłóż pergaminem lub folią aluminiową


6

3/4 części masy rozłóż dokładnie na blasze do pieczenia i na to wyłóż mus jabłkowy (ok. 3/4l ) wykonany w/g mojego przepisu ( jak zrobić mus jabłkowy? ) lub kupionego w sklepie .


7

Mus jabłkowy można posypać cynamonem


8

Pozostałą 1/4 część masy rozrzedź resztą kwaśnej śmietany i wyłóż na mus jabłkowy, dokładnie rozprowadzając w formie


9

Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 st. C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150st. C.


10

Po wystudzeniu ciasta należy przygotować lukier.
3/4 szklanki wypełnij cukrem pudrem, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i około 2 łyżek przegotowanej gorącej wody. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, to dodaj trochę cukru pudru, natomiast gdy jest zbyt gęsty, to rozrzedź odrobiną wody.


11

Polukruj placek. Smacznego!


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ciasto można podzielić na porcje, zapakować w woreczki foliowe i zamrozić


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 08.10.2010

    Komentarze

    Super:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 19:03:36

    Moje ulubione ciasto

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:56:10

    super wygląda

    Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:23:18