Jak zrobić Gazpacho?

To zupa na zimno. Gazpacho jest tradycyjną potrawą w Hiszpanii. Dominują tu pomidory, czosnek, oliwa i czasami szynka oraz chleb. Propozycja ta może być dobrym pomysłem na imprezę. Gazpacho serwuje się z kostkami lodu, niekiedy dodaje się do niej skórkę pomarańczy.

  • 4 papryki czerwone, tyle samo pomidorów.
  • Mała papryczka chilli (dla ostrości smaku).
  • 1 ogórek zielony duży.
  • 1 limonka.
  • 4 lub więcej ząbków czosnku.
  • Pół szklanki wina białego oraz do tego soku z pomidorów. Można ze świeżych utrzeć i wycisnąć sok.
  • Szklanka octu winnego.
  • Chleb.
1

Zaczynamy od wymycia i pokrojenia na kostkę papryki i ogórka zielonego. Wcześniej wszystko obieramy.


2

Kroimy pomidory bez skórki w kostki. ( Z każdego rodzaju warzyw pokrojonych w kostkę, odkładamy kilka sztuk, aby później udekorować zupę).


3

Pozostała cześć zostaje zmiksowana blenderem, do tego dodajemy ocet winny, białe wino, sok z pomidorów oraz z prasowane ząbki czosnku, trochę soku z limonki oraz chleb, wszystko doprawiamy przyprawami według własnego uznania.


4

Na koniec pozostawione warzywa w kostce dekorujemy naszą zupę Gazpacho.


5
http://www.sxc.hu/photo/1123600 http://www.sxc.hu/photo/1123600

Do lodówki wstawimy na 3 godziny do całkowitego ochłodzenia. Podajemy z kozim serem, serem feta, można też chrupiące pieczywo lub bagietkę.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Do Gazpacho dodaje się też szynkę, oliwki.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa  Wilczek Ewa Wilczek

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.10.2012

Komentarze