Jak zrobić filet z piersi kurczaka inaczej niż zwykle?

Filet z piersi kurczaka jest jednym z najpopularniejszych w Polsce dań obiadowych. Wszyscy lubimy pierś z kurczaka. Przeważnie smażymy z niej zwykłe kotlety, warto jednak czasem spróbować czegoś innego. Może następnym razem przygotować ją nieco inaczej? Proponuję Wam dziś pyszne i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, w których kryje się pyszna szynka i żółty ser. Jest to wspaniały pomysł na obiad. U mnie filety zostały podane z pieczonymi ziemniaczkami i szybką surówką ze świeżych warzyw. Zachęcam do spróbowania, naprawdę warto!

  • Przepis na 4 porcje:
  • * podwójny filet z piersi kurczaka
  • * 4 plastry żółtego sera
  • * 4 plastry szynki
  • * 1/2 łyżeczki soli
  • * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • * 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • * 1/4 łyżeczki pieprzu
  • * 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • * jajko
  • * 2 łyżki mąki
  • * 4 łyżki bułki tartej
  • * olej do smażenia
  • * kilka wykałaczek
1

Przygotowanie filetów z piersi kurczaka

Przygotowanie filetów z piersi kurczaka

Filety umyć, osuszyć. Każdy filet przekroić w poprzek na dwa płaty. Następnie przy użyciu długiego noża w każdym z filetów zrobić głębokie nacięcie. Sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz zioła prowansalskie wymieszać. Mieszanką przypraw oprószyć filety.


2

Napełnić kieszonki

Napełnić kieszonki

Każdy plaster szynki owinąć ściśle plastrem sera. Otrzymane ruloniki włożyć w środek każdego fileta. Spiąć wykałaczkami.


3

Panierowanie i smażenie

Panierowanie i smażenie

Tak przygotowane filety z piersi kurczaka panierować kolejno w mące, rozbełtanym jaju i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.


4

Gotowe!

Gotowe!

Po usmażeniu od razu wyjąć wykałaczki. Aby filet ładnie się prezentował na talerzu proponuję przekroić go na pół po lekkim skosie. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

źródła zdjęć: Zdjęcia są mojego autorstwa. Zabraniam kopiowania ich bez mojej zgody.

  1. Karolina Pietrzak Karolina Pietrzak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.06.2017

Komentarze