Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest wyśmienitym daniem, a co ważne - nadaje się do podgrzewania, więc możemy za jednym razem ugotować więcej porcji, zamrozić je lub zapasteryzować w słoikach.

  • 1/2 kg fasoli "Jaś"
  • 400 g boczku wędzonego
  • 400 g różnych kiełbasek
  • 1 duża cebula
  • 3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka vegety lub jarzynki
  • 1 łyżeczka cukru
  • papryka ostra i słodka
  • pieprz
  • 3 łyżeczki lub więcej przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
1

Fasolkę zalej wodą i pozostaw ją na noc, aby napęczniała


2

Na drugi dzień zlej wodę z fasoli, zalej ją świeżą wodą, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, vegetę lub jarzynkę, odcięte skórki z wędzonego boczku i gotuj na wolnym ogniu


3

Boczek i wędlinę pokrój w grubszą kostkę i zasmaż na patelni. Gdy boczek puści trochę tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem podsmaż.


4

Po godzinie do gotowanej fasoli dodaj odsmażony boczek z wędliną i dalej gotuj fasolę aż do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, cukrem i przecierem pomidorowym.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Fasolę gotuje się dość długo, nawet 3 godziny.

  • Fasola musi być tak ugotowana, żeby można ją widelcem bez problemu rozgnieść.

  • Sprawdzaj, czy z potrawy nie wygotowała się woda, ponieważ fasolka lubi dużo jej wchłonąć.

  • Fasolkę po bretońsku można również doprawić czosnkiem i majerankiem, jak kto lubi.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 16.12.2010

    Komentarze

    świetny przepis

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:07:50

    Fasolowe pyszne zupy:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:14:11

    lubię fasolkę

    Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:43:11

    Moje ulubione danie ;) Ja dodaję jeszcze kiełbasę, pycha :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-11-17 22:07:21