Jak zrobić domowe curry?

Uwielbiam kuchnię indyjską i curry. Podam przepis, według którego w łatwy sposób możemy przygotować tę przyprawę sami.

  • waga kuchenna
1
fot. www.sxc.hu fot. www.sxc.hu

Przygotuj niewielką miseczkę, łyżkę oraz wagę kuchenną. Odważ każdy składnik na wadze, wsyp do miseczki i całość dokładnie wymieszaj. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachowała smak i aromat.


2

CURRY ŁAGODNE
- kardamon 33g
- goździki 11,5g
- liść muszkatołowy 5g
- utarta gałka muszkatołowa 3g
- imbir 10g
- kurkuma 2,5g
- kminek rzymski 12g
- cynamon 33g


3

CURRY OSTRE
- kardamon 35g
- imbir 13,5g
- goździki 11,5g
- pieprz 14g
- gałka muszkatołowa 3g
- kwiat muszkatołowy 3g
- cynamon 10g
- kminek rzymski 11g
- papryka ostra 3g


4

Możesz zmieniać proporcje składników, aby uzyskać smak, który odpowiada Ci najbardziej. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

  1. Wiktoria Zaradni.pl Wiktoria Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.04.2012

Komentarze

Kardamon w niektórych miastach ciężko dostać, ale jest pyszny również do kawy! :)

Ostatnio zmieniony: 2012-05-21 10:39:43

Składników jest dużo - to fakt ale należę do osób, które wszystko muszą choć raz spróbować. Dlatego przygotuję taką mieszankę curry osobiście.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 21:14:01

A mi się po prostu robić nie chce, ale wierzę, że smaczne. :D

Ostatnio zmieniony: 2012-05-09 20:51:10

Przyznaję się, że robię zwykle w wersji uproszczonej z przypraw, które zawsze mam w kuchni: kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kminek, papryka ostra, za to bez cynamonu (nie wiem czy bez cynamonu mam prawo tę mieszankę wciąż nazywać curry, więc w poradzie podałam kompletny przepis). ;)

Ostatnio zmieniony: 2012-04-23 21:52:38

....uups - dużo tych składników.
Jak dla mnie to zbyt dużo więc curry kupię w sklepie :)
No ale dla smakoszy tej mieszanki przypraw - to i owszem - pewnie jak najbardziej....

Ostatnio zmieniony: 2012-04-23 04:19:54