Jak zrobić domową nutellę?

Dziś opiszę wam jak zrobić domową nutellę. Zapraszam :)

  • na 100 gram nutelli 14 gram orzechów laskowych
  • mleko w proszku
  • cukier puder
  • olej waniliowy
  • masło
  • olej słonecznikowy
  • kakao
1

Orzechy będziemy prażyć na blasze okrytej folią aluminiową w temperaturze 200 stopni na 5 minutek. Dzięki temu zabiegowi całą brązowa skórka odejdzie z orzechów a orzechy nabiorą wyśmienitego smaku.


Po wyjęciu ściągamy resztki skórki z orzechów.


2

Następnie do blendera wrzucamy nasze orzechy dodając:

- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- kroplę oleju waniliowego
- masło
- odrobina oleju słonecznikowego

WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY


3

Do masy dodajemy :

-5 łyżeczki cukry pudru
-6 łyżek kakao
-100 gram masła


4
Źródło google.pl Źródło google.pl

Masę wlewamy do szklanego naczynia i wstawiamy na około 2 godzinki do lodówki.


Przeczytaj teraz:

  1. Artur Guźliński Artur Guźliński

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.09.2011

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 20:44:46