Jak zrobić dobre naleśniki?

Zapewne wiele razy zachwycaliśmy się potrawami znanych i lubianych kucharzy, którzy gotując, tworzą istne kulinarne dzieła sztuki. Jednak i oni od czegoś zaczynali. Jajka, mąka, woda, i mleko. Zanim zaczniemy eksperymentować z egzotycznymi i niestandardowymi składnikami, warto nauczyć się, jak łączyć te podstawowe produkty w dania, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także zachwycą swoim smakiem i zapachem. Składniki te posłużą nam oczywiście do przyrządzenia naleśników - prostej potrawy, której przyrządzenie wymaga jednak dopracowania odpowiednich proporcji i opanowania prawidłowego rozprowadzania ciasta.

  • Mikser, 1,5 litrowy pojemnik na ciasto, patelnia, sól, mąka pszenna, jajka, przegotowane ale chłodne mleko, chłodna woda, olej.
1

Po pierwsze: jak zrobić prawidłowe ciasto? Wszystkie wymienione składniki musimy oczywiście ze sobą zmiksować, nie dodając jednak wszystkiego jednocześnie, a w trakcie mieszania, tak by kontrolować konsystencję ciasta. Dolewamy także odrobinę oleju, by ciasto lepiej się smażyło. W efekcie swoją gęstością powinno przypominać rzadką śmietanę.


2

Rozgrzewamy patelnię, wlewając odpowiednią ilość oleju. Aby naleśniki się nie przyklejały, naczynie, w którym smażymy, nie może być zimne. Rozprowadzamy ciasto zdecydowanym ruchem łyżki bądź wylewając je prosto z miski, co wymaga już pewnej wprawy. Proces musi przebiegać dość szybko, tak by ciasto się nie przypalało. Rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni, poruszając patelnią w odpowiednich kierunkach.


3

Kiedy naleśnik przestanie być płynny, przewracamy go na drugą stronę i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę, aż będzie dosmażony (nie przypalony!). Płynnym, zdecydowanym ruchem, zsuwamy go na talerz. Powtarzając czynność, nie musimy już dolewać za każdym razem oleju, gdyż patelnia będzie już natłuszczona.


4

Naleśniki możemy faszerować, praktycznie czym chcemy. Dżemy, marmolady, miody, masła czekoladowe, to dodatki, które w połączeniu z placami, zastąpią najlepsze słodkości. Nadziewając naleśniki wędlinami, serami czy warzywami, przygotujemy sycące danie obiadowe.


5

Złożone w kopertę bądź zwinięte w rulon naleśniki możemy podawać na zimno lub powtórnie podsmażyć na patelni. Na koniec możemy je udekorować, w zależności od przygotowanej wersji, cukrem pudrem lub świeżymi warzywami. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Katarzyna Kozik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 11.08.2009

    Komentarze

    Naleśniki są bardzo smaczne:)robię troszkę inny przepis:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:19:21

    super

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 18:32:05

    Dobrze wyglądają :D

    Ostatnio zmieniony: 2013-01-19 16:35:42

    Ciasto do naleśników na słodko i na krokiety robię z dodatkiem mąki razowej, są bardziej delikatne "mokre" mniej sztywne, łatwo się zwijają, natomiast do pikantnych potraw do np. farszu z warzywami, kurczakiem, meksykańskiego itp dodaję piwo wychodzą wtedy takie jak do potraw meksykańskich.

    Ostatnio zmieniony: 2012-10-24 18:09:23

    Dobre są też naleśniki po prostu z serkiem homogenizowanym. To tak "półsłodko". :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-08-24 22:24:06

    Naleśniki to pychota.

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-02 18:58:50

    będę musiała zrobić kiedys naleśniki wg Twojego przepisu, przyznam, że ciężko zrobić dobre ciasto naleśnikowe. Moim zdaniem sekret dobrego naleśnika tkwi nie tylko w cieście ale także w patelni :)
    Zgłodniałem od patrzenia:)