Jak zrobić ciasto czekoladowe z polewą czekoladową?

Coś dla łasuchów lubiących smak czekolady :) Zapraszam do wykonania pysznego ciasta o smaku czekoladowym.

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru drobnego (do wypieków)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu kremowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100ml mleka
  • 100g czekolady
  • 15g masła
  • 15g cukru
  • opcjonalnie wiórki kokosowe
1

Najpierw trzeba zrobić ciasto. Przygotuj składniki:

CIASTO
125g masła
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru drobnego (do wypieków)
2 jajka
1 szklanka jogurtu kremowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej


2
Miksujemy składniki ciasta czekoladowego. Miksujemy składniki ciasta czekoladowego.

Przygotuj wszystkie składniki które powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Utrzyj masło mikserem do białej masy, pod koniec. Następnie ciągle ucierając dodaj cukier i po kolei jajka. Pod koniec do całej masy dodawaj stopniowo na zmianę przesiane wcześniej składniki (mąkę, kakao, sodę i proszek) z jogurtem miksując delikatnie tylko do połączenia składników.


3
Ciasto w formie. Wszystkie zdjęcią w poradzie są autorskie. Ciasto w formie. Wszystkie zdjęcią w poradzie są autorskie.

Przygotuj metalową formę smarując masłem i posypując bułką tartą. Ciasto przełóż do formy tak aby sięgało mniej więcej 3/4 wysokości formy.


4
Upieczone ciasto Upieczone ciasto

Piekarnik nastaw na temperaturę 150C i piecz przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już suche. Gdy ciasto będzie upieczone wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.


5
polewa na cieście - zdjęcie własne polewa na cieście - zdjęcie własne

Teraz trzeba wykonać polewę, przygotuj

POLEWA
100ml mleka
100g czekolady
15g masła
15g cukru


6
Gotowe ciasto czekoladowe. Gotowe ciasto czekoladowe.

Zagotuj w rondelku mleko. Rozdrobnij czekoladę i wsyp do mleka, dodaj cukier i masło. Delikatnie
mieszaj do powstania jednolitej płynnej polewy. Wylej polewę na wierzch ciasta.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • UWAGA: Dla urozmaicenia wyglądu, na wierzchu można posypać wiórki kokosowe.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Grzegorz Karpuk

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.11.2012

Komentarze

coś dla mnie, super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 11:56:26

PYCHOTKA!!!

Ostatnio zmieniony: 2012-12-13 18:37:12

Za ciasto czekoladowe, murzynka, mogę dać się pokroić, uwielbiam, to moja słabość:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 19:15:21