Jak zrobić ciasteczka - grzybki?

Ciasteczka o kształcie grzybków są pysznym deserem, który zachwyca wyglądem oraz smakiem. Wykonanie ich jest dość czasochłonne, lecz dla takiego efektu warto poświęcić tych "parę chwil" :)

  • CIASTO: pół kg mąki, kostka margaryny, szklanka kwaśnej śmietany
  • BIAŁY KREM: kostka margaryny, pół litra mleka, pół szklanki cukru, po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, cukier waniliowy
  • POLEWA CZEKOLADOWA: pół kostki margaryny, szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody
  • POZOSTAŁE: dżem, trochę maku, białko jaja
1
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa

Wszystkie podane składniki ciasta (mąkę, margarynę, kwaśną śmietanę) zagnieść w jednolitą masę, po czym wstawić na około godzinę do lodówki.


2

Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego jednakową ilość krążków:
- połowę szklanką (na kapelusze grzybków)
- połowę foremką (na blaszki grzybków)


3

Okrągłymi krążkami oblepić zewnętrzną stronę foremek i upiec je w piekarniku.
(od foremek posmarowanych tłuszczem kapelusze będą lepiej odchodziły)


4

Używając małego kieliszka bądź małej zakrętki wykroić dziurki w krążkach wyciętych foremką, po czym upiec je w piekarniku.


5

Ciasto uformować w rulon i pociąć je na mniejsze części tworząc korzonki grzybków. Koniuszki maczać w białku jaja (ewentualnie w wodzie), następnie w maku i upiec je w piekarniku.


6

Zrobić biały krem gotując budyń z mleka, cukru i mąki. Gdy ostygnie dodać go powoli do utartej margaryny i wszystko dokładnie utrzeć.


7

Do upieczonych kapeluszy nałożyć w odpowiedniej kolejności:
- trochę dżemu
- biały krem (wypełniając do końca kapelusz)

Następnie założyć krążek z dziurką.


8

Włożyć korzonek w dziurkę wcześniej przygotowanego kapelusza.


9

Zrobić polewę czekoladową rozpuszczając w garnku wszystkie jego składniki (margarynę, cukier puder, kakao i wodę).


10

Kapelusze grzybków posmarować polewą czekoladową.


11

Ciasteczkowe grzybki gotowe :)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Kamila Siemiątkowska Kamila Siemiątkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.01.2013

Komentarze

uwielbiam grzybki, ostatnio znalazłam jakiś przepis, ale nie wyszły zbyt dobre. Ten na pewno w niedługim czasie wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2013-06-23 08:40:53

super

Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 15:08:56

Bardzo podobają mi się porady ilustrowane swoimi zdjęciami, wiadomo wtedy że autor wie o czym pisze :) Chrupnąłby takie ciasteczko do kawki :)

Ostatnio zmieniony: 2013-04-28 16:40:21

To już druga porada która wylądowała w moim prywatnym archiwum kulinarnym. Już nie mogę się doczekać jej realizacji. Oby było więcej takich pomysłów.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 12:40:33

mniam

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 20:28:59

Bardzo pracochłonne ,ale śliczne,pyszne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:49:09

dzięki:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 20:24:12

Ciasto wkłada się do lodówki aby stwardniało, możesz zostawić na całą noc, tylko lepiej w tym przypadku czymś przykryć żeby nie obeschło ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 15:31:20

Czy to jest ważne, żeby ciasto było w lodówce godzinę? Może tam posiedzieć dłużej, np. całą noc?

Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 19:59:01

super aż chce sie zjeść

Ostatnio zmieniony: 2013-02-11 16:14:29

świetnie się prezentują i przepis także genialny. Super, na pewno wypróbuję, dzięki:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-08 20:57:52