Jak zrobić białą kiełbasę?

Proponuję bardzo łatwy przepis na białą kiełbasę, która jest smaczna, a co najważniejsze wiadomo jak i z jakiego mięsa zrobiona.

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 40 dkg świeżego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wegety
  • 4 kopiaste łyżeczki majeranku
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki wody
  • około 4 mb osłonek - jelit cieńkich
1

Zmiel mięso na maszynce do mielenia mięsa wykorzystując sitko o grubych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wegetę, majeranek, gorczycę, pieprz i sól. Ręką dokładnie wyrób masę mięsną, stopniowo dodając około 0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody.


2

Do maszynki do mielenia mięsa załóż odpowiednią końcówkę - lejek do napełniania jelit. Osłonki - jelita wypłucz i lekko nadmuchaj je ustami, tak aby się wypełniły powietrzem. Następnie lejek natrzyj olejem i napełnij go masą mięsna, tak aby na końcówce lekko wystawało. Wtedy naciągnij jelita na lejek i końcówkę zepnij wykałaczką.


3

Jelita wypełnij masą mięsną.


4

Następnie podziel wypełnione jelito na małe kiełbaski, lekko ugniatając miejsca w którym ma być zwinięte pęta.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Często w sklepie można poprosić o zmielenie mięsa

  • Lejek do napełniania osłonek można kupić w sklepach gospodarstwa domowego


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 25.03.2013

    Komentarze

    Ja takie jelita kupuję w sklepie mięsnym
    świetna porada, nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to co sami sobie zrobimy w domu :-) bez chemii i konserwantów

    Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:57:49

    pysznie wygląda

    Ostatnio zmieniony: 2013-05-13 20:32:43

    ciekawa porada

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 20:31:29

    bardzo dobra porada, wszystko zrobione samemu od razu lepiej smakuje niż kupione gotowe ;)

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-07 10:09:23

    Jelita kupiłam w sklepie mięsnym i za 10 mb zapłaciłam 10zł. Jelita można przechowywać latami, umieszczając je w słoiku i zasypując je obficie solą .

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-05 18:04:17

    Wszystko co możemy zrobić sami, bez dodatku konserwantów, poprawiaczy smaku, zapachu itp jest godne polecenia. Tylko gdzie można kupić takie jelita?

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-04 10:05:44

    super

    Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 19:30:29

    dobra porada Eksperta:-)

    Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 16:12:51