Jak zrobić batoniki zbożowe?

Batony owsiane to wspaniała i zdrowa przekąska np. do pracy, dla dziecka do szkoły, na drugie śniadanie, na spacer itp. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a są pyszne. To z czym je zrobimy zależy tylko od nas i tego co mamy w domu. Mogą to być orzechy, suszone owoce, nasiona. Polecam!

  • Składniki z kroku pierwszego, blacha, papier do pieczenia, miska, nóż, piekarnik
1

Potrzebne składniki:
*mleko skondensowane w puszce (używam słodzonego, ale wtedy i batony są słodkie, a nie wszyscy to lubią)
*250 g płatków owsianych "górskich" (mogą być zwykłe, ważne, by nie były błyskawiczne)
*70 g wiórek kokosowych
*100 żurawiny, suszonych bananów, truskawek, jabłek lub innych owoców zależnie od tego co jest i co lubicie
*125 g mieszanki zaren (słonecznik, pestki dyni, sezam)
*125 g orzechów (laskowe, migdały, niesolone fistaszki)


2
składniki sucheskładniki suche

Mleko podgrzać w garnku. W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki (orzechy można wcześniej rozdrobnić). Można pokombinować i np. do połowy dodać 50 g żurawin, a do drugiej z 50 g truskawek i otrzymamy dwa smaki batonów za jednym razem :) Dodać mleko do suchych składników i wymieszać.


3
Pierwsza część bez żurawinPierwsza część bez żurawin

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią "ciasto". Wyrównać powierzchnię i docisnąć je, by było twardsze, a składniki dobrze się trzymały. Dzięki temu batoniki będzie się lepiej kroiły i będą bardziej zwarte. Piec w 130 stopniach ok. godziny.


4
pocięte batoniki owsiane typu musli z owocami i orzechamipocięte batoniki owsiane typu musli z owocami i orzechami

Wyjąć batony z piekarnika. Odczekać aż odstygną i pokroić je w prostokąty lub kwadraty wedle upodobania. Można od razu wyłożyć na talerz i częstować gości lub przekładając papierem (by uniknąć posklejania) schować do pudełka na później np. do pracy.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pamiętajcie, że składniki możecie dodać wg własnego uznania i za każdym razem otrzymacie inny smak. Pomysł bazuje na przepisie Nigeli


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Agnieszka Zaradni.plAgnieszka Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 01.10.2010

    Komentarze

    taki jest plan, na razie sama się nimi objadam ;) jeszcze mi się nie znudziły

    Ostatnio zmieniony: 2012-10-26 16:29:11

    Świetny pomysł, można (bez obawy że za dużo cukru, konserwantów i innej chemii) dać dzieciom.

    Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 09:17:39

    Ostrzegam, że uzależniają ;) Przynajmniej mnie. No i kombinować ze smakiem można

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-03 08:33:54

    wygląda i pysznie i zdrowo:D

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:41:49

    Bardzo smakowity pomysł.Lądują w ulubionych i będę próbowała je zrobić :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 11:04:10

    Wyglądają pysznie. Dobra rada dla łasuchów. Sama taka jestem. Zapraszam do mnie:). Pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2010-11-16 09:50:01

    Nawet Mężowi smakują, a generalnie za takimi rzeczami nie przepada, dzisiaj zjadł już trzy, a jest w domu może pół godziny? Czyli do pracy w formie drugiego śniadania będzie super (tylko muszę kilka schować, bo inaczej nie dotrwają ;)), a miałam wątpliwości czy mu przypasują, że ja za nimi przepadam było oczywiste ;) No i nie będę rano kanapek robić, tylko wieczorem do torebki i myk :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2010-10-01 19:33:59

    mhmm, brzmi smakowicie:)

    Ostatnio zmieniony: 2010-10-01 18:09:45