Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Jest to danie z lat mojego dzieciństwa, które przygotowywała moja mama i nazywaliśmy je kiedyś trochę inaczej, a mianowicie, żandar lub sztydrych. Najbardziej smakował mi chrupiący brzeg babki a ponadto mimo, że były tam skwarki, lubiłam go jeść z cukrem.

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili i gałki muszkatołowej
  • olej
1

Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i lekko podsmaż na patelni, natomiast jeżeli beczek jest chudy, to dodaj oleju. W chwili, gdy boczek będzie lekko podsmażony dodaj 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i zeszklij ją.


2

Do utartych ziemniaków dodaj roztrzepane 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę kaszy manny, szczyptę gałki muszkatołowej i chili, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego oraz około 1 łyżeczki soli. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.


3

Do ciasta dodaj wcześniej podsmażony i lekko schłodzony boczek z cebulką i wymieszaj całość.
Masę warto posmakować i upewnić się, czy jest dość słona, a w razie potrzeby dosolić.


4

Dużą blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wlej do niej przygotowane cisto ziemniaczane


5

Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni C (termoobieg 180 st. C) przez około 70 minut. Większość czasu babkę piecz od spodu, dopiero pod koniec użyj również górnej grzałki, aby zarumienić wierzch


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nie rób zbyt grubego ciasta, moje miało około 3 cm

  • Do ciasta można również dodać pokrojonej wędliny, mięso drobiowe, grzyby, warzywa

  • Babkę można robić również bez dodatku boczku, ale wtedy trzeba dodać około 1/2 szklanki oleju


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 23.01.2011

Komentarze

rewelacja

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:20:23

ciekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:37:40

Pamiętam podobną potrawę z dzieciństwa, babcia robiła ją w tzw bradrurze w kuchni kaflowej. Myślę, że kropką nad i byłby dodatek sosu z leśnych grzybów, bądź mięsnego z marynowaną papryką. Dzięki za pomysł.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-28 18:59:48

Już sam początek przepisu, że boczek pycha!! Już mi się to bardzo podoba. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-20 11:12:36

o kurcze, nigdy o czyms takim nie słyszałam

Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:36:23

Uwielbiam babkę ziemniaczaną, z jakiego regionu są nazwy "żandar i sztydrych" ?

Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 18:21:19