Jak wykorzystać białko z jajka?

W wielu przepisach kulinarnych wykorzystujemy samo żółtko i powstaje problem: co zrobić z białkami ? Możemy je oczywiście wyrzucić ale lepiej wykorzystać. Oto kilka propozycji jak wykorzystać białka w kuchni:

  • białka
1

Jeśli przesoliliśmy zupę to wystarczy że wlejemy do niej dwa surowe białka. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub z powierzchni zupy zbieramy ścięte białko.


2

Jeśli rosół jest mętny to wyjmujemy z niego mięso i warzywa i dodajemy białko. Wiąże ono wszystkie cząsteczki i osadza się na powierzchni. Rosół przecedzamy przez gazę i otrzymujemy klarowny rosół.


3

Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb lub bułeczki przed pieczeniem - uzyskają one ładny rumiany kolor i połysk.


4

Odrobina białka dodana do śmietany przyspieszy jej ubijanie i dłużej pozostanie ona puszysta.


5

Białka możemy również wykorzystać piekąc coś smacznego np.
- bezy - http://www.zaradni.pl/porada/8370,jak_przygotowac_pyszne_bezy
- kokosanki - http://www.zaradni.pl/porada/8397,jak_upiec_kokosanki
- keks z orzechami - http://www.zaradni.pl/porada/8477,jak_upiec_keks_z_orzechami_na_bialkach


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.03.2012

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:29:31

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 15:05:59