Jak upiec szarlotkę z budyniem?

Przepis na pyszną szarlotkę z budyniem. Poniżej znajdziecie także listę składników potrzebnych do przygotowania ciasta.

  • 500g mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru do ciasta i 4 łyżki do budyniu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • od 1 do 1,5 kg jabłek
1

Przygotuj ciasto. Najpierw ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Posiekaj margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj masę z jajek i zagnieć porządnie. Uformowane w kulę ciasto podziel na 2 części.


2

Rozwałkuj jedną połowę ciasta i wyłóż na formę. Drugą część schowaj do lodówki. Ponakłuwaj widelcem rozwałkowane ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C na około 10-15 minut by przypiec spód.


3

W tym czasie obierz jabłka i pokrój na kawałki oraz przygotuj budyń.


4
szarlotka z budyniem szarlotka z budyniem

Wyjmij z piekarnika ciasto i ułóż na nim jabłka, a na to wylej ciepły (może być gorący) budyń. Na wierzch ułóż rozwałkowaną drugą część ciasta.
Włóż do piekarnika na około 45 minut do 1 godziny (zależy od piekarnika).


Przeczytaj teraz:

  1. Barbara Gutek Barbara Gutek

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.02.2013

Komentarze

jak czytam to mi ślinka leci

Ostatnio zmieniony: 2013-02-10 00:12:53

Z budyniem to nie znam. Fajne.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 16:30:19

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-08 11:21:57