Jak upiec pyszne domowe bułeczki?

Nie ma wspanialszego aromatu w domu niż zapach świeżego, ciepłego jeszcze pieczywa. Na pachnące bułeczki skusi się każdy niejadek. Co prawda upieczenie ich jest trochę bardziej pracochłonne niż kupienie w piekarni ale ten zapach i zachwyt domowników z pewnością jest bezcenny. Oto kilka przepisów na domowe smaczne bułki.

  • Potrzebne produkty przy każdym przepisie.
1

Bułeczki pszenno-żytnie
mąka pszenna razowa - 35 dag
mąka żytnia - 10 dag
mleko w proszku - 2 łyżki
sól - 1,5 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
drożdże w proszku - 7 g /1 op./
ciepła przegotowana woda - 300 ml
roztopione masło - 2 łyżki
mąka do oprószenia
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy mleko w proszku, sól, cukier, drożdże i wszystko mieszamy. Następnie ciągle wyrabiając ciasto powoli wlewamy ciepłą /ale nie gorącą/ wodę. Na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy /najlepiej ręką/ ok. 15 min. - do czasu aż będzie sprężyste, gładkie i jednolite. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. /ciasto powinno podwoić swoją objętość/. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich bułeczki, każdą oprószamy mąką, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. Po tym czasie każdą bułeczkę przecinamy na wierzchu ostrym nożem na głębokość ok. 5 mm. Odstawiamy na kolejne 5 min a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min.


2

Bułeczki drożdżowe z suszonymi owocami
mąka - 70 dag
drożdże - 4 dag
masło - 3 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
ciepłe mleko - 1 szklanka
gęsta kwaśna śmietana - 1 łyżka
jajka - 3 szt
sól - 1 łyżeczka
suszona żurawina lub wędzone suszone śliwki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia /ok. 30 min/. Do pozostałego ciepłego mleka dodajemy 2 łyżki masła, sól, wbijamy 2 jajka i wlewamy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętych drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy wałek, odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułeczki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy żurawiną lub pokrojonymi śliwkami. Bułki układamy na natłuszczonej masłem blaszce i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


3

Bułeczki waniliowe
mleko - 100 ml
cukier - 0,25 szklanki
drożdże instant - 1 łyżeczka
mąka - 40 dag
jajko - 1 szt
jogurt naturalny - 10 dag
cukier waniliowy - 1 łyżka
olejek waniliowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
roztopione masło - 2 łyżki
tłuszcz do formy
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go do czasu aż urośnie i zacznie puszczać bąbelki. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, odstawiamy w odstępach na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.


4

Bułki serowe z rodzynkami
mąka - 30 dag
drożdże - 2 dag
woda - 60 ml
cukier - 4 łyżki
chudy twaróg - 20 dag
masło - 5 dag
jajka - 2 szt
sól - 0,5 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
rodzynki - 10 dag
żółtko - 1 szt
tłuszcz do formy
Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miseczki i na środku robimy dołek. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżkami cukru i letnią wodą i powstałą masę wlewamy do dołka w mące i delikatnie palcem mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 45 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy rozkruszony twaróg, miękkie masło, jajka, resztę cukru, sól, cynamon i całość dokładnie energicznie wyrabiamy na jednolite, odpadające od ręki ciasto. Na sam koniec dodajemy sparzone, osuszone na czystej ściereczce rodzynki i ponownie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy, odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce by wyrosło. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy do środka, formujemy wałek i kroimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, układamy na natłuszczonej formie, smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy na kolejne 30 min. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do zrumienienia - ok. 25 min.


5

Bułeczki z wędliną
drożdże - 5 dag
cukier - 2 łyżki
mąka - 50 dag
mleko - 150 ml
żółtka - 5 szt
sól - 1 łyżeczka płaska
masło - 10 dag
resztki wędlin pokrojonych w kostkę - 1 szklanka
jajko - 1 szt
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Żółtka ucieramy na białą masę z solą i pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę mieszamy z zaczynem, wyrabiamy z resztą mleka i masą żółtkową i wyrabiamy do czasu aż pojawią się bąbelki a ciasto będzie odstawać od dłoni. Dodajemy stopione letnie mało i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy, odstawiamy na ok. 20 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm i kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy porcję wędliny, zlepiamy i formujemy bułeczkę, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C.


6

Bułeczki pomarańczowe bez drożdży
jajka - 2 szt
sok pomarańczowy - 0,5 szklanki
masło - 4 łyżki
mąka - 1,5 szklanki
cukier - 0,5 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
miód - 12 łyżeczek
pomarańcza - 1 szt
masło do formy
Pomarańcz dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem a następnie kroimy na 12 plasterków.Jajka ubijamy trzepaczką a gdy się spienią wlewamy sok pomarańczowy i miękkie masło. Ubijamy do czasu aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i sól. Formę na muffinki natłuszczamy masłem, do każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i wkładamy po plasterku pomarańczy. Następnie nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu bułeczki delikatnie wyjmujemy z foremek odwracając do góry dnem, by plaster pomarańczy był na górze.


  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 28.11.2012

    Komentarze

    super

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:31:37

    Jak dla mnie genialne

    Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 09:21:03