Jak upiec pyszne ciasto marchewkowe?

Polecam przepis na bardzo fajne, oryginalne ciasto z marchewką. Ciasto można przygotować bardzo szybko. Smakuje tak dobrze że zjada się je szybciej niż piecze :)

1
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Do ciasta będziemy potrzebować następujące składniki:

1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
rodzynki
orzechy włoskie tłuczone


2

Wsyp do miski jajka z cukrem i ucieraj razem na puszysta masę.
Stopniowo dodawaj do tego mąkę i olej.


3
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Gdy już dodasz całą mąkę wsyp proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
Na koniec dodaj marchew oraz orzechy i rodzynki.


4
Zdjęcie własne Zdjęcie własne

Przygotuj blachę natłuszczając ją masłem lub margaryną. Wymieszane ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temp 180C.


5
Ciasto przed posypaniem cukrem pudrem. Zdjęcie własne. Ciasto przed posypaniem cukrem pudrem. Zdjęcie własne.

Po upieczeniu możesz posypać ciasto z wierzchu cukrem pudrem lub pokusić się o
zrobienie polewy.
Polewa:
1 czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody


6

Wsyp wszystkie składniki do rondelka i gotuj na bardzo małym ogniu ciągle mieszając.
Gotuj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj aby polewę wylać na zimne ciasto.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli robisz polewę to pamiętaj aby wylać ją na zimne ciasto.

  • Możesz dodać też inne bakalie. Generalnie takie dodatki poprawiają smak i sprawiają ze ciasto jest ciekawsze w smaku.


  1. Grzegorz Karpuk

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.05.2012

Komentarze