Jak upiec piernik z powidłami?

Piernik jest ciastem łatwym w przygotowaniu i smacznym, natomiast powidła sprawiają, iż jest on wilgotny i ma lekko kwaskowaty posmak.

  • 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 250 g cukru, tj. około 1 i 1/3 szklanki
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • bakalie
  • Na polewę:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • kilka łyżeczek wrzącej wody
1

Rozpuść w garnuszku 120 g margaryny.


2

Do naczynia wbij dwa jajka, dodaj 250 g cukru (tj. ok. 1 i 1/3 szklanki) i ubijaj mikserem przez około 2 minuty.


3

Do ubitych jajek dodaj mały słoiczek powideł śliwkowych (może być również dżem niskosłodzony), 3 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 łyżeczkę sody, 1 szklankę mleka i całość wymieszaj mikserem. W trakcie miksowania powoli dolewaj rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.


4

Na koniec dodaj 400 g mąki tortowej i dokładnie wyrób ciasto. Do ciasta możesz dodać bakalie, w zależności jak kto lubi.


5

Podłużne korytko do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem pergaminowym lub folią aluminiową, następnie włóż wyrobioną masę piernikową i rozprowadź równo łyżką.
Ja użyłam korytka o wymiarach 30x15 cm.


6

Piecz w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 st. C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem w tem. 150 st. C. Zanim po upieczeniu wyłożysz ciasto z blaszki, wcześniej upewnij się, czy na pewno jest dobrze wypieczone, wkłuwając do środka drewniany patyczek do szaszłyków. Jeżeli na patyczku nie oklei się lepkie ciasto, to znak, że nasz piernik jest dobrze wypieczony i że możemy go wyjąć z formy.


7

Gdy piernik będzie wystudzony, należy przygotować odpowiednią polewę wykonaną wg mojego przepisu, lub kupioną w sklepie.


8

Sposób wykonania polewy kakaowej:
Wsyp 3/4 szklanki cukru pudru oraz 2-3 łyżeczki ciemnego kakao, następnie stopniowo wlewaj po jednej łyżeczce wrzącej wody i mieszaj.


9

Wody należy wlać tyle, żeby uzyskać lukier o konsystencji gęstego ciasta. W razie gdy przypadkowo wlejesz za dużo wody, to po prostu dodaj jeszcze trochę cukru pudru i polewa się zagęści.


10

Polukruj polewą wystudzony piernik i posyp go wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzeszkami, migdałami, itp.


11

Gdy lukier stwardnieje, piernik włóż do szczelnie zamkniętego pojemnika lub ewentualnie do worka foliowego i pozostaw go na kilka dni, aby lekko zwilgotniał i zmiękł.
Podobno piernik "im starszy, tym lepszy" :)


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.12.2010

Komentarze

Fajny przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 17:49:25

fajny pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:42:24

Hmm, zapomniałaś o ekstremalnie ważnym składniku - miodzie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-30 07:38:47

Zdjęcia kolorowe i krok po kroku, masz super te przepisy:). Brawo! Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2010-12-19 22:32:21