Jak upiec paszteciki z pieczarkami?

Polecam przepis na paszteciki, które goszczą na moim stole na każdej uroczystości jako dodatek do barszczu i nie tylko.

  • Farsz:
  • 500g pieczarek
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia pieczarek
  • białko do posmarowania pasztecików
  • Ciasto:
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki tortowej
  • duża szczypta soli
1

Farsz:
Pokrój w drobną kostkę 1 dużą cebule i zeszklij na oleju.


2

Pokrój w kostkę 1/2 kg pieczarek i dodaj do zeszklonej cebuli. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż tak długo, aż odparuje sok z pieczarek.


3

Do 1/2 szklanki śmietany wbij 1 żółtko (białko pozostaw w miseczce na później) oraz dodaj 2 łyżeczki mąki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do pieczarek ciągle mieszając i zasmaż celem zagęszczenia farszu pieczarkowego.


4

Przygotowanie ciasta:
W rondlu rozpuść margarynę i dodaj dużą szczyptę soli. Ostudź.


5

Do 1/2 szklanki letniego mleka włóż 50 g pokruszonych drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Pozostaw na chwilę, aż drożdże zaczną pracować (rosnąć).


6

Do rozpuszczonej, letniej margaryny wbij dwa jajka i dodaj drożdże z mlekiem. Wszystko razem wymieszaj pałką i stopniowo dodawaj 1/2 kg mąki. Gdy ciasto będzie gęste, to wyrabiaj je ręką do momentu aż przestanie przywierać do ręki.


7

Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto drożdżowe w kształcie prostokąta (40cm x 50cm) i pokrój na paski szerokości około 13 cm.


8

Na każdy pasek nałóż farsz pieczarkowy i zwiń w ciasny rulon, spłaszczając lekko przyciskając dłonią. Każdy rulon posmaruj pozostałym (ubitym, roztrzepanym) białkiem.


9

Tępą stroną noża zrób ozdobną kratkę, następnie pokrój rulon ciasta w poprzek na paszteciki długości 3cm.


10

Paszteciki ułóż na natłuszczonej blasze i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180st.C (w kuchenkach z termoobiegiem -150st.C) przez około 15-20minut na złoty kolor.


11

Uwagi i spostrzeżenia

  • Podawać z barszczem czerwonym

  • Bardzo dobrze smakują polane keczupem


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.08.2010

Komentarze

Aby paszteciki się nie rozklejały, to należy łączenie ciasta odwrócić do dołu (odwrotnie, niż na zdjęciu powyżej)
Przepis niesamowicie spodobał się całej mojej rodzince i gości teraz na stałe w naszym arsenale sprawdzonych, wypróbowanych i często wykorzystywanych przepisów :-)

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 14:16:12

Super pomysł:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:37:28

Można zastosować, jako jedną z potraw wigilijnych do barszczyku. Bardzo ładnie to wygląda :)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-08 07:55:43

Robię z podobnego przepisu tylko farsz inny :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-08 09:51:28

Wygląda wyśmienicie. na pewno niedługo tu wrócę, żeby spróbować.

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:15:10

Paszteciki palce lizać:) Z przyjemnością powracam do Pani przepisów:) Jeszcze więcej. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-03 17:36:16

Przepis wypróbowany, zrobił furorę wśród moich znajomych. Tak trzymać P. Ewo!

Ostatnio zmieniony: 2010-10-18 19:54:27