Jak ugotować wyśmienitą zupę z grzybów leśnych?

Dzisiaj byłam na spacerze w lesie i nazbierałam trochę grzybów leśnych. Uwielbiam zupę grzybową, dlatego zaraz zabrałam się za gotowanie. Zupa była przepyszna, więc podzielę się z Wami moim przepisem.

  • około 500 g mieszanki grzybów leśnych (borowiki, kurki, brzozaki)
  • 2 łyżki masła lub 100g boczku
  • 1 cebula
  • około 1 l wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietanki
  • ziele angielskie
  • jarzynka lub bulion rosołowy
  • sól i pieprz
  • kilka suszonych grzybków
1

500 g grzybów oczyścić i wypłukać


2

Grzyby pokroić, lecz nie za drobno


3

Na maśle lub boczku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę


4

Dodać pokrojone grzyby, posolić , dodać pieprz, przykryć patelnię i dusić przez około 5 minut. Następnie odkryć patelnię i na ostrym ogniu odparować resztę soku z grzybów


5

Grzyby z patelni przełożyć do garnka, dodać około 1 l wody, trochę przyprawy np. jarzynka lub bulion rosołowy oraz ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut


6

Zagęścić zupę dodając rozmieszaną w wodzie mąkę i śmietanę


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Można dodać trochę grzybów suszonych, aby nadać zupie wyrazistszy smak .


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.09.2010

Komentarze

Super:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:47:16

prosta pyszna zupa grzybowa mniamm :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 15:24:08

Mistrzostwo świata!

Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 20:43:25