Jak ugotować pyszną grochówkę?

Oto moja wersja zupy grochowej, czyli popularnej grochówki. Zdrowa, bo z niełuskanego grochu i bez zasmażki.

1
GrochówkaGrochówka

Składniki:
- 0,5 kg grochu niełuskanego
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek poru
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego boczku
- kość wędzona
- kawałek kiełbasy np. toruńskiej
- 2 łyżeczk kminku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
- śmieżo mielony pieprz
- majeranek
- natka pietruszki


2

Groch dobrze opłukać pod bieżącą wodą.
Następnie zalać 2 litrami zimnej wody, dodać kminek i moczyć kilka godzin.
Wody powinno być w garnku dość dużo, gdyż groch ją wypije.

Gdy groch jest już namocznony, do wody w której stał dodajemy:
- kość wędzoną i boczek w całym kawałku
- pokrojoną marchew, pietruszkę, seler i por
- cebulę - najpierw cebulę obieramy, przekrajamy na pół i wrzucamy na około 30 sekund na gorącą patelnię bez tłuszczu
- liście laurowe, pieprz w ziarnach, zielę angielskie, sól.


3

Całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
Gdy groch jest już miękawy, dodajemy pokrojone ziemniaki.
Po 10 minutach wrzucamy kiełbasę podzieloną na porcje (około 10 cm na osobę), oraz majeranek.
Gotujemy jeszcze 10 minut.
Gdy ziemniaki są już miękkie, wyciągamy kość, boczek, kiełbasę i część grochu, oraz ziemniaków.
Resztę miksujemy. Następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz, natkę pietruszki, oraz odłożone wcześniej ziemniaki i groch.
Z kości obieramy mięso, dzielimy na talerze razem z pokrojonym na plastry boczkiem i porcjami kiełbasy.

Smacznego!


Przeczytaj teraz:

  1. Dominika Raźniewska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 27.08.2010

    Komentarze

    Wszystko ok.Nie znam grochu niełuskanego, namoczę groch tą wodę odlewam , zupa nie powoduje wzdęć,po takim zabiegu, jak ma być to grochowa nie powinny przyprawy zniszczyć jej smaku takie jak kminek, dodaje ale szczyptę i to pod koniec gotowania inaczej będzie miała posmak goryczy. Groch gotuje się długo, i warto pamiętać że przyprawia się potrawy pod koniec gotowania .

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 09:53:05

    uwielbiam grochówkę

    Ostatnio zmieniony: 2012-12-12 19:36:20

    Fajny przepis.

    Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:53:50

    Polecam mój najnowszy przepis na wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej http://www.zaradni.pl/porada/6596,jak_zrobic_wykwintna_salatke_z_rukoli_i_szynki_parmenskiej

    Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:59:17

    Polecam wszystkim moją nową poradę http://www.zaradni.pl/porada/3132,jak_dobrze_zorganizowac_przyjecie_w_domu

    Ostatnio zmieniony: 2010-10-28 14:54:27

    Mniam pycha!

    Ostatnio zmieniony: 2010-10-06 18:09:08

    aż się chce zjeść :)

    Ostatnio zmieniony: 2010-08-27 16:18:48