Jak ugotować krupnik staropolski?

Nudzą Cię typowe zupy przyrządzone zawsze tak samo? Zapraszam do zapoznania się z tą poradą, gdzie krok po kroku opiszę jak ugotować krupnik na sposób staropolski. Ugość w kuchni tradycję ! :)

  • 30 dkg kości
  • 20 dkg jarzyn
  • 20 dkg kartofli
  • 2 dkg masła
  • pietruszka lub koper
  • 0,5 litra wody
  • 2 dkg soli
  • 12 dkg krupek perłowych lub kaszy orkiszowej
  • 2 garnki
1

Kości i jarzyny należy ugotować w garnku wody. Jednocześnie należy ugotować kaszę w osobnym garnku.


2

Po ugotowaniu kości i jarzyn przecedzamy zawartość garnka i wkładamy do niego obrane i pokrojone w kostkę lub plastry ziemniaki, które należy gotować aż zmiękną.


3

Osobno ugotowaną kaszę należy rozetrzeć z masłem i włożyć do garnka z ziemniakami razem z pokrojonymi w paski jarzynami ugotowanymi wcześniej.


4

Teraz należy wsypać pietruszkę i koper. Całość wymieszać.

Smacznego! :)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Kaszy nie solić podczas gotowania bo ciemnieje.

  • Krupnik najlepiej smakuje z baraniną.


  1. a b

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.02.2013

Komentarze