Jak przyrządzić smakowitą golonkę?

Moja golonka jest smaczna, aromatyczna, mięciutka i rozpływa się w ustach. Podaję ją zazwyczaj na obiad z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

  • 1 golonka o wadze około 1kg
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • przyprawa do golonki
  • mix różnych przypraw
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • kilka plasterków grzybów suszonych lub kilka pieczarek
1

Golonkę należy dokładnie umyć i oczyścić.


2

W miseczce przygotować mix z różnych przypraw, soli i pieprzu. Wiodącą przyprawą powinna być przyprawa do golonki


3

Ponacinać skórkę golonki ostrym nożem w kratkę


4

Natrzyj golonkę przygotowaną mieszanką przypraw oraz olejem, musztardą, keczupem, zmiażdżonym czosnkiem i dodaj pokrojoną cebulę. Tak przyprawiona golonka powinna się peklować przez kilka godzin.


5

Następnie golonkę obsmażyć na patelni na złoty kolor


6

Zrumienioną golonkę przełóż do brytfanny. Wypłucz patelnię 1 szklanką wody i wlej ją do brytfanny. Dodaj listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, cebulkę od peklowania, kilka plasterków grzybków suszonych lub kilka pieczarek, 1 marchew pokrojoną w plastry i duś na wolnym ogniu około 1,5 godziny, sprawdzając czy nie wygotował się sos.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 15.09.2010

    Komentarze

    super porada

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:17:25

    Świetna porada:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:46:27

    Ślinka leci, na widok zdjęcia goloneczki.

    Ostatnio zmieniony: 2012-12-12 10:20:20