Jak przyrządzić pyszne potrawy z wątróbki wieprzowej?

Wątroba zawiera łatwo przyswajalne żelazo, witaminy B12 oraz Pp, dlatego powinniśmy często ją spożywać. Niestety gości ona raczej rzadko na naszych stołach. Jeśli już to wybieramy zazwyczaj wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku, mniej tłusta i łatwiejsza w przygotowaniu. Jednak troszkę więcej trudu w przygotowaniu wątroby wieprzowej opłaci się - domownicy z pewnością docenią trud i walory smakowe przygotowanych dań.

  • wątroba wieprzowa, por,cebula,czosnek, papryka, wino, pieczarki, mąka, olej, ryż, sól, pieprz, jajka, marchew, majonez, natka,pomidory w zalewie,koncentrat pomidorowy, bulion,rozmaryn, szałwia,cukier,curry, chili, śmietana
1

Wątroba z pieczarkami w winie
wątroba - 60 dag
cebula czerwona - 3 szt
rosół - 0,5 szklanki
czerwone wytrawne wino - 0,5 szklanki
małe pieczarki - 1 kg
sól, pieprz - do smaku
oliwa i masło - do smażenia
Wątrobę oczyszczamy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim obraną, pokrojoną w plasterki cebulę a następnie przekładamy ją do rondla z grubym dnem. Na patelni dolewamy oliwy i smażymy oczyszczone pieczarki, oprószamy przyprawami. Gdy sos z pieczarek wyparuje przekładamy je do cebuli. Następnie na patelni smażymy z obu stron wątrobę a gdy się zrumieni dodajemy ją do pieczarek i cebuli. Wszystko podlewamy rosołem /raczej nie używajmy w tym przypadku bulionu z kostki/ i winem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Pod koniec duszenia doprawiamy oprószamy solą i pieprzem.Gdy sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.


2

Kotlety z wątróbki z warzywami
wątróbka wieprzowa - 80 dag
mąka - 5 łyżek
jajka - 2 szt
marchew - 3 szt
cebula czerwona - 2 szt
majonez - 3 łyżki
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
sól i pieprz - do smaku
olej - do smażenia
gałązki natki - do dekoracji
Wątróbkę oczyszczamy, wkładamy na godzinę do zamrażalnika i mielimy. Dodajemy jedno jajko i mąkę, doprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju. Drugie jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, drobno siekamy i razem z marchewką podsmażamy na oleju. Dodajemy jajko i natkę, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na każdego kotlecika kładziemy porcję warzyw i dekorujemy natką.


3

Wątroba w pomidorach
wątroba wieprzowa lub cielęca - 0,5 kg
pomidory w zalewie - 1 puszka
cebula - 2 szt
czosnek - 2 ząbki
masło - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
bulion drobiowy z kostki - 0,5 szklanki
cukier - szczypta
rozmaryn - płaska łyżka
sól, pieprz cayenne, szałwia - do smaku
posiekana natka - 2 łyżki
mąka - do obtoczenia
Wątrobę oczyszczamy, osuszamy, kroimy w plastry i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy krótko na nim wątrobę. Przekładamy na talerz i przykrywamy by nie wystygła. Na patelnię dolewamy olej i szklimy na nim drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozdrobnione pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie do sosu dodajemy wątrobę, oprószamy szałwią i rozmarynem, przykrywamy i chwilę razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.


4

Wątroba w sosie curry
wątroba cielęca lub wieprzowa - 0,5 kg
cebula - 6 szt
czosnek - 6 ząbków
curry - 3 płaskie łyżeczki
chili - 0,5 łyżeczki
tłusty rosół - 2 szklanki
śmietana kremówka- 0,75 szklanki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Cebule obieramy - 4 szt kroimy w cienkie półplasterki a pozostałe wraz z czosnkiem drobno siekamy i mieszamy z curry i chili. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule w pół plasterkach i podsmażamy. gdy się zrumieni dodajemy posiekana cebulę z czosnkiem i przyprawami, smażymy razem ok. 3-4 min i przekładamy na talerz. Na patelnię dolewamy trochę oleju i smażymy na nim oczyszczoną, pokrojona w plastry wątrobę na rumiano z obu stron. Podlewamy rosołem, przykrywamy i dusimy ok. 3 min. Następnie wlewamy kremówkę, mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Wątrobę przekładamy na talerze, dekorujemy smażoną cebulką z przyprawami i oprószamy solą i pieprzem.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pamiętajmy by wątrobę solić pod koniec smażenia - w przeciwnym razie będzie ona twarda i mało smaczna. Jeśli chcemy by wątroba miała bardziej delikatny smak możemy przed smażeniem moczyć ją przez ok. 30 min w mleku a następnie dokładnie osuszyć.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.07.2012

Komentarze

świetne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:59:41