Jak przyrządzić gnocchi al gorgonzola?

Gnocchi al gorgonzola - wyśmienite włoskie danie, które możemy zamówić w najlepszych restauracjach. Zadziwiające jest, że możemy je zrobić we własnym domu, poświęcając na gotowanie czterdzieści minut i nie wydając przy tym fortuny. Porcja w sam raz dla czterech głodnych osób. Zaczynajmy więc.

  • Ok. 0,5 kg mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • duża śmietana 18%
  • 20 dag sera żółtego
  • średnia cebulka
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej lub oliwa
  • garnek, mikser/tłuczek, tarka
1

Obierz kilogram ziemniaków i ugotuj je bez soli.


2

Ziemniaki zgnieć tłuczkiem lub zmiksuj mikserem dodając do nich 5 łyżek stołowych śmietany. Miksuj lub ubijaj, póki nie powstanie gładka masa.


3

Przełóż ziemniaki na czysty blat, dosyp do nich mąkę z odrobiną soli i zagnieć ciasto.
Syp tyle mąki, żeby ciasto nie lepiło się do rąk.


4

Na blacie wysyp nieco mąki.
Zagniecione ciasto uformuj w cienki wałek i pokrój w drobne kawałeczki.
Pokrojone kawałki kładź na wysypany mąką blat.
Zostaw kluseczki na 15 minut.


5

Posiekaj drobno ząbek czosnku i cebulkę.
Na osobnym talerzy zetrzyj 20 dkg sera żółtego.


6

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulkę z czosnkiem - lekko podsmaż.


7

Do cebulki dolej dużą śmietanę. Wymieszaj.


8

Do całości dosyp starty ser żółty i mieszaj aż do rozpuszczenia.


9

Dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie zamieszaj.
Sos powinien mieć konsystencję gęstą, ale nie ciągnącą.
Odstaw sos, aby lekko się ostudził.


10

Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do gotującego się wrzątku kluseczki.


11

Zamieszaj co jakiś czas. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, wyjmij je na talerz.


12

Kiedy wszystkie kluseczki będą gotowe, rozłóż je na 4 talerze i polej sosem.
Możesz przyozdobić całość miętą, bazylią itp.
Gotowe :)
Smacznego.


13

Uwagi i spostrzeżenia

  • Oryginalnie powinno się używać sera gorgonzola, ale każdy ser żółty (nie wędzony) nadaje się do przepisu. Nie czuć różnicy w smaku.

  • Śmietanę 18% można zastąpić inną, o większej procentowości - sos wychodzi bardziej aksamitny.

  • Jeśli lubisz szpinak, dobrym pomysłem jest posiekanie niewielkiej ilości i dodanie go do do sosu. Szpinak, wrzucany na patelnię zaraz po wlaniu śmietany i przed wrzuceniem sera, musi się zagotować.


Przeczytaj teraz:

  1. Aga Łukasik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.09.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 15:35:21