Jak przygotować sosy do jajek ?

Zbliżają się Święta Wielkanocne i na żadnym stole nie może zabraknąć gotowanych jajek.Polecam kilka sosów, które charakteryzują się dość oryginalnym połączeniem składników ale są pyszne a dodatkowo stanowią piękną ozdobę stołu, gdyż są bardzo kolorowe.

  • dżem porzeczkowy i borówkowy,koncentrat pomidorowy, oliwa, musztarda, starty chrzan, wytrawne wino, gruszki z syropu,cytryna, pomarańcza,majonez, koniak, keczup, serek homogenizowany, bryndza, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, natka pietruszki,rzodkiewka, sól, pieprz, imbir, cukier, curry
1

Sos francuski.
dżem z czerwonej porzeczki - 1 szklanka
dżem z czarnej porzeczki - 0,5 szklanki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
oliwa - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
starty chrzan - 1 łyżka
ostra mielona papryka - 1 płaska łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
Dżemy mieszamy ze sobą i dokładnie miksujemy. Jeśli chcemy by sos był idealnie gładki możemy je przetrzeć przez sito. Mieszankę dżemów ciągle miksujemy i dodajemy małymi porcjami pozostałe składniki. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Przed podaniem mocno chłodzimy w lodówce.


2

Sos borówkowy.
dżem borówkowy lub przesmażone borówki - 1,5 szklanki
czerwone wytrawne wino - 4 łyżki
chrzan - 3 łyżki
gruszki z lekkiego syropu - 2 szt
cytryna- 1 szt.
pomarańcza - 1 szt
imbir mielony - do smaku
Gruszki dokładnie miksujemy z chrzanem, borówkami lub dżemem i winem. Pomarańcz i cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy a następnie ścieramy z nich skórkę na tarce i wyciskamy z nich sok. Przygotowaną masę gruszkowo-borówkową doprawiamy do smaku sokami i skórkami z cytrusów oraz imbirem. Przed podaniem mocno schładzamy.


3

Sos diabelski.
gęsty majonez - 1 szklanka
pikantny keczup - 3 łyżki
koniak - 3 łyżeczki
skórka starta z cytryny - 0,5 łyżeczki
sos chili - 1 łyżeczka
sok z cytryny, cukier, sól, pieprz - do smaku
Trzepaczką ubijamy majonez z koniakiem. Dodajemy skórkę z cytryny, keczup, sos chili. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce.


4

Sos z bryndzą.
naturalny serek homogenizowany - 15 dag
jogurt naturalny - 0,5 szklanki
bryndza - 20 dag
siekany koperek - 1 łyżka
siekany szczypiorek - 1 łyżka
siekana natka pietruszki - 1 łyżka
rzodkiewki - 2 pęczki
curry, sól, biały pieprz - do smaku
Rzodkiewki dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Jogurt naturalny, serek homogenizowany, rozdrobnioną bryndzę dokładnie miksujemy. Dodajemy rzodkiewkę i zieleninę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Każdy z sosów pysznie smakuje po dobrym schłodzeniu w lodówce.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.03.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:32:40

Fajna porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:42:47

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 20:32:20

Powyższe sosiki polecam do gotowanych jajek ale także do wędlin np. gotowanej szynki. Smacznego !.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-24 00:35:26

Oryginalne przepisy muszę przyznać. Kuszą mnie swoją zawartością i chyba przeróżnymi smakami. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 20:50:58