Jak przygotować smaczną golonkę?

Golonka to przysmak chyba każdego mężczyzny i niejedna kobieta też nią nie pogardzi. To fakt, że skóra i otoczka tłuszczu nie jest zbyt apetyczna ale mięso, które się pod nią znajduje może być wspaniałym rarytasem. Wystarczy tylko golonkę odpowiednio przygotować, ugotować lub upiec a wyśmienita uczta gotowa.

  • Lista potrzebnych składników przy każdym przepisie.
1

Golonka w kapuście
golonki - 3 szt
kiszona kapusta - 75 dag
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
smalec - 5 łyżek
liść laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 4 ziarna
sól, pieprz - do smaku
kminek - 1 łyżka
Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i obsmażamy na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do golonek. Dodajemy także posiekany czosnek, poszatkowaną kiszoną kapustę, kminek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku. Golonki dusimy pod przykryciem ok 2,5 godz. - aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kapustę i golonki od czasu do czasu podlewamy wodą i mieszamy żeby się nie przypaliły.


2

Golonka marynowana
golonki - 4 szt
marchew - 2 szt
pietruszka - 3 szt
por - 1 szt
seler mały - 1 szt
cebula - 2 szt
piwo - 8 szklanek
marynata:
musztarda - 10 łyżek
koncentrat pomidorowy - 8 łyżek
drobno posiekany czosnek - 4 ząbki
majeranek - 2 łyżki
tymianek - 1 łyżka
olej - 2 szklanki
sól, pieprz, mielona papryka - do smaku
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią oczyszczone golonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 godzin. -w tym czasie kilkakrotnie golonki obracamy w marynacie.
Golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy ok. 15 min. Następnie obkładamy je obranymi i pokrojonymi w dużą kostkę warzywami. Przykrywamy i pieczemy ok. 2 godzin /do miękkości/ w temp. 130 stopni C. Po upieczeniu golonki przekładamy na półmisek a sos miksujemy i doprawiamy do smaku.


3

Golonka z warzywami
golonki wieprzowe - 4 szt /ok. 1 kg/
pieczarki - 25 dag
papryka czerwona 2 strąki
papryka żółta - 1 strąk
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
mąka - 1 łyżka
smalec - 2 łyżki
suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz - do smaku
Golonki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę. Następnie oprószamy mąką. W rondlu roztapiamy smalec i obsmażamy na nim z wszystkich stron mięso na rumiano. Podlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy mięso do miękkości /ok. 1,5 godz/ w miarę potrzeby dolewając wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. Gotowe golonki układamy na półmisku a sos miksujemy blenderem a następnie polewamy nim mięso.


4

Golonka wieprzowa faszerowana
golonki wieprzowe - ok. 1 kg
orzechy włoskie łuskane - 5 dag
nać selera - 1 pęczek
por - 1 szt
natka pietruszki - 2 pęczki
masło -5 dag
mąka - 3 dag
bulion mięsny w proszku - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
liść laurowy - 1 szt
marchew - 1 szt
pieprz - 0,5 łyżeczki
sól - do smaku
piwo - 1 szklanka
Mięso wyjmujemy ze skóry nie przecinając jej. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z posiekanymi orzechami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Skórę napełniamy powstałym farszem i zszywamy lub mocno spinamy igłami do mięsa. Na dno garnka wrzucamy oczyszczoną, pokrojoną marchew, por, liście selera i na nich układamy mięso. Całość zalewamy wodą. Dodajemy tymianek, pokruszony liść laurowy oraz kości i gotujemy aż golonki będą miękkie tj ok 2 godz. Następnie golonkę opiekamy /ok. 15 min./ na grillu lub karbowanej patelni polewając piwem. W osobnym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilkę zasmażamy, wlewamy 1,5 -2 szklanki wywaru z golonek, zagotowujemy. Dodajemy bulion w proszku, doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 10 min. Powstałym sosem polewamy opieczone golonki.


5

Golonka w piwie
golonki - 3 szt
piwo - 6 szklanek
czarny pieprz - 10 ziaren
ziele angielskie - 5 ziaren
liście laurowe - 3 szt
czysta wódka - 2 kieliszki
włoszczyzna - 1 pęczek
sól, pieprz - do smaku
cukier - 1 łyżka
Golonki oczyszczamy, myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy piwem. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i wódkę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym do czasu aż mięso będzie prawie miękkie. Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do golonki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy wywarem z gotowania i zapiekamy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


6

Peklowana golonka pieczona
golonki - 3 szt
włoszczyzna - 1 pęczek
liść laurowy - 1 szt
sól - do smaku
ziele angielskie - 5 ziaren
pieprz - 7 ziaren
jasne piwo - 2 szklanki
kminek - 2 łyżki
mieszanka do peklowania:
sól - 1 łyżeczka
sól do peklowania - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżka
czosnek granulowany - 1 łyżka
rozmaryn - 1 łyżeczka
przyprawa do grilla - 1 łyżka
Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką do peklowania. Owijamy folią i przechowujemy w lodówce 3 dni. Następnie golonki płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli ok. 1,5 godz. Włoszczyznę oczyszczamy i dodajemy do mięsa. Gotujemy jeszcze ok. 30 min. Po tym czasie golonki wyjmujemy i usuwamy kości. Mięso nacieramy kminkiem, przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy szklanką piwa i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.W tym czasie mięso kilkakrotnie obracamy i polewamy piwem.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 28.10.2012

    Komentarze

    fajne

    Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:35:36

    Dzięki gliwicka za pozytywny komentarz !

    Ostatnio zmieniony: 2012-10-31 07:37:21

    O nieźle tyle przepisów na golonkę. Ja jadłam taką prawdziwą golonkę z grilla i udźca była zrobiona. To dopiero pyszne, nie dziwię się, że mężczyźni tak ją uwielbiają. Pozdrawiam gliwicka.

    Ostatnio zmieniony: 2012-10-30 20:07:45