Jak przygotować pyszny deser z mascarpone z nutką wiśniową?

Desery z serkiem mascarpone są smaczne oraz proste w przygotowaniu. Wystarczy puścić wodze fantazji, dobrać odpowiednie/ulubione składniki i deser gotowy. Jedyną wadą mogą być kalorie - no, ale cóż od czasu do czasu można sobie pozwolić. Moja propozycja to deser mascarpone o smaku kawowo-kakaowo-wiśniowym.

  • Składniki na 2 porcje:
  • - 2 żółtka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 25 dag serka mascarpone
  • - 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • - 0,5 szklanki wrzątku
  • - 8-10 biszkoptów
  • - 1 łyżeczka kakao
  • - 0,5 szklanki drylowanych wiśni z zalewy
1

Krem jajeczno-serowy

Krem jajeczno-serowy Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasny gładki krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.


2

Krem jajeczno-serowo-śmietanowy

Krem jajeczno-serowo-śmietanowy Tak powinien wyglądać gotowy, ubity krem.

W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie dodajemy do masy jajeczno-serowej i dokładnie miksujemy.


3

Krem kakaowy

Krem kakaowy Gęsty krem kakaowy do deseru.

Przekładamy 3-4 łyżki gotowego kremu do oddzielnego naczynia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane kremy (jasny i ciemny) wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.


4

Napar kawowy

Napar kawowy Przygotowany napar kawowy.

Do bulionówki wsypujemy kawę rozpuszczalną, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.


5

Przygotowanie deseru

Przygotowanie deseru Spód deseru: biszkopty i wiśnie.

Na dnie dwóch pucharków układamy nasączone w naparze kawowym biszkopty (dwa suche biszkopty odkładamy do dekoracji). Na biszkoptach układamy wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji). Na wiśniach kładziemy jasny krem, a na nim krem kakaowy.


6

Dekoracja deseru

Dekoracja deseru Deser z mascarpone z nutką wiśniową.

Deser dekorujemy odłożonymi biszkoptami i wiśniami.


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Zdjęcia Autora porady

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.11.2013

Komentarze