Jak przygotować pyszne chłodniki warzywne ?

Chłodnik to pyszna potrawa w sam raz na upalne lato. Przygotowuje się ją zazwyczaj /w zależności od regionu/ na bazie jogurtu, zsiadłego mleka, kefiru, kwaśnej śmietany lub bulionu z dodatkiem warzyw lub owoców. Chłodnik - jak sama nazwa wskazuje - podawany jest po uprzednim schłodzeniu. Oto kilka propozycji chłodników warzywnych:

  • buraczki, ogórek, koperek,jogurt naturalny, sok z cytryny,papryka, pomidory, cebula,bulion, oliwa z oliwek,zsiadłe mleko,kefir. sok pomidorowy,szczaw, jajka, rzodkiewka, serek wiejski,koperek, zielony groszek, sól, pieprz
1

Chłodnik buraczkowy.
buraczki - 4 szt
ogórki zielone - 2 szt
koperek - 1 pęczek
jogurt naturalny - 2 szklanki
sok z cytryny, sól, cukier - do smaku
Buraki i ogórki obieramy. Buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i gotujemy ok. 20 min w dwóch szklankach wody. Studzimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z jogurtem i posiekanym koperkiem. Dodajemy ostudzone buraczki razem z wywarem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dokładnie mieszamy. Zupę dobrze schładzamy.


2

Chłodnik paprykowy
papryka czerwona - 2 szt
papryka żółta - 2 szt
pomidory - 2 szt
cebula - 1 szt
bulion warzywny - 2 szklanki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 0,25 pęczka
sól, pieprz - do smaku
Cebulę obieramy, drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Papryki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Pomidory obieramy ze skórki i wraz z papryką kroimy w kostkę. Odkładamy po dwie łyżki papryki czerwonej i papryki żółtej oraz pomidorów a resztę dodajemy do cebuli i chwilkę razem przesmażamy. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Zupę miksujemy na gładki krem i mocno chłodzimy. Chłodnik przelewamy do miseczek i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz dekorujemy odłożonymi kostkami papryk i pomidorów.


3

Chłodnik z papryki konserwowej
zsiadłe mleko - 4 szklanki
papryka konserwowa - 20 dag
sok pomidorowy - 0,5 szklanki
szczypiorek - 1 pęczek
sól, cukier - do smaku
Paprykę kroimy w kostkę, 1 łyżkę odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy blenderem. Zsiadłe mleko mieszamy z sokiem pomidorowym a następnie dodajemy zmiksowaną paprykę konserwową i drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Chłodnik rozlewamy do miseczek i ozdabiamy odłożonymi kostkami papryki.


4

Chłodnik szczawiowo-ogórkowy z jajkiem
szczaw - 15 dag
ogórki świeże - 2 szt
dymka - 0,5 pęczka
śmietana 18% - 20 dag
jajka - 4 szt
bulion drobiowy - 4 szklanki
sól - do smaku
czerwony pieprz
Szczaw oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i zalewamy wrzącym bulionem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ogórki myjemy, osuszamy. Jeden kroimy wzdłuż w cienkie plasterki a drugi kroimy w kostkę. Dymkę /cebulkę wraz z szczypiorkiem/ oczyszczamy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Śmietanę ubijamy i dodajemy do chłodnika, delikatnie ale dokładnie mieszamy. wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na ósemki. Chłodnik dzielimy na porcje i dekorujemy kawałkami jajek.


5

Chłodnik serowy
serek wiejski granulowany - 1 op
kefir - 400 ml
świeży ogórek - 1 szt
rzodkiewka - 1 pęczek
cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem - 2 szt
siekany koperek - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz - do smaku
Ogórek obieramy i usuwamy pestki. Ogórka i dokładnie wyszorowane rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładamy na sito i odsączamy. Czosnek i cebulki wraz ze szczypiorem drobno siekamy. Kefir mieszamy z serkiem dodajemy czosnek, cebulki, odsączone ogórek i rzodkiewki, koperek i doprawiamy do smaku.


6

Chłodnik groszkowy
zielony groszek - 80 dag
czosnek - 2 ząbki
bulion warzywny - 2 szklanki
cebula - 1 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
skórka starta z cytryny - 0,5 łyżeczki
kwaśna śmietana- 0,5 szklanki
olej - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy opłukany groszek. Oprószamy solą, pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min. Kilka łyżek groszku wyjmujemy a resztę zupy miksujemy na gładki krem i odstawiamy do schłodzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zmiksowanej zupy dodajemy odłożony groszek, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem zupę posypujemy startą skórką cytryny.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.07.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:03:23