Jak przygotować placki mączne?

Placki mączne, łatwe w przygotowaniu i smaczne. W sam raz na śniadanie lub kolację. Z dodatkiem dżemu zyskują nowy smak.

  • Patelnia, olej, łopatka do patelnii, miska lub naczynie na ciasto, 1 jajko, mleko, mąka, łyżka do mieszania ciasta
1

Weź naczynie lub miskę (musi być duża). Rozbij jajko i dodaj je do miski. Dodaj trochę mąki (na oko) i zacznij mieszać łyżką (dużą). Powstanie masa dodaj trochę mleka (na oko). Zacznij znowu mieszać.


2

Przestań mieszać kiedy powstanie jednolita masa. Jeśli masa jest gęsta dodaj trochę mleka i mieszaj dalej. Tak długo dodawaj mleka i mieszaj aż powstanie jednolita masa i ciasto będzie płynne.


3

Jeśli uważasz, że jest za mało ciasta na placki to dodaj mąkę i pomieszaj. Później dodawaj mleka i mieszaj tak długo aż osiągniesz jednolitą masę i ciasto będzie płynne. Możesz tą czynność powtarzać wielokrotnie do momentu, gdy w misce będzie wystarczająco ciasta według Ciebie.


4

Kiedy uważasz, że ciasta jest wystarczająco sprawdź stan ciasta. Musi być płynne. Jest idealnie jeśli podnosisz łyżkę z ciastem nad naczyniem i po przechyleniu jej masa niczym płyn spływa z łyżki. W tym stanie ciasto jest gotowe do smażenia i placki będą smaczne.

Pamiętaj! Im bardziej ciasto jest płynne tym delikatniejsze w smaku będą placki. Jeśli ciasto jest gęste to placki będą mieć "mączny" smak i będą twardsze.


5

Rozgrzej patelnię z olejem. Oleju na patelnię dodaj tak na oko, tyle ile według Ciebie starczy. Kiedy patelnia jest już rozgrzana weź miskę do ręki i jedną ręką trzymając miskę , drugą nakładaj za pomocą łyżki ciasto na patelnię. Na początek możesz spróbować nałożyć jeden placek by sprawdzić czy patelnia jest dobrze rozgrzana. Jeśli patelnia jest wystarczająco rozgrzana nakładaj na nią placki i rozprowadzaj ciasto za pomocą łyżki. Kiedy uznasz, że jedna strona już się nagrzała przewróć placki na drugą stronę za pomocą łopatki od patelni. Kiedy i druga strona się nagrzeje zdejmij placki z patelni.

Do gotowych placków możesz dodać dżem lub coś innego co lubisz. Ja polecam dżem z jagód.
Smacznego:)


Przeczytaj teraz:

  1. Łukasz Radziszewski

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.07.2010

Komentarze