Jak przygotować herbatę z imbiru?

Herbata imbirowa jest genialnym środkiem wzmacniającym, rozgrzewającym i antybakteryjnym. Można ją pić na ciepło lub na zimno (w tym wydaniu jest idealna na lato i wspaniale odświeża podczas upałów).

  • mały korzeń imbiru
  • miód
  • sok z cytryny
  • sok z pomarańczy
1

Na samym początku musimy drobno zetrzeć mały korzeń świeżego imbiru, byśmy uzyskali 3 łyżki stołowe.


2

Gotujemy starty imbir w litrze wody na dużym ogniu. Nie nakrywamy garnka przykrywką.


3

Po zdjęciu z ognia i odczekaniu około 10 minut dodajemy 5 łyżek stołowych miodu. Musimy teraz zamieszać naszą herbatę, by miód całkowicie się rozpuścił.


4

Teraz musimy przecedzić herbatę, byśmy nie pili z "fusami" startego imbiru.


5

Następnie dodajemy 5 łyżek stołowych świeżego soku z pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.


6

Jeśli chcemy podać herbatkę imbirową pod postacią ice-tea to musimy ją przed podaniem schłodzić. Możemy dodatkowo podawać ją w szklankach wypełnionych kruszonym lodem


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Hania SpinalskaHania Spinalska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 26.02.2010

    Komentarze

    Ciekawa porada:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:33:03

    przyda się

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 12:41:50

    A czy może być już starty imbir?

    Ostatnio zmieniony: 2012-12-13 18:59:50

    Musze spróbować !

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 14:08:54

    Świetna herbata :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-01-12 14:31:23