Jak przygotować dodatki do barszczu?

Przygotowujemy uroczysty obiad, jako zupę serwujemy barszczyk i ... no właśnie: co do niego podać? Tradycyjnie barszczyk jedni jedzą z uszkami, inni z makaronem a jeszcze inni z ziemniakami. A co podać na uroczystości np. wesele, komunia czy nawet świąteczny obiad? Oto kilka propozycji:

  • Lista potrzebnych produktów w załączeniu do przepisów.
1

Serowe paluchy
mąka - 3 szklanki
masło - 25 dag
musztarda - 1 łyżeczka
mielona papryka - 0,5 łyżeczki
twaróg - 20 dag
pikantny ser - 20 dag
sól
Mąkę przesiewamy i mieszamy ze szczyptą soli, musztardą i mieloną papryką. Masło ucieramy z twarogiem na jednolitą masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo starty na tarce o drobnych oczkach pikantny ser i porcjami dodajemy mąkę z dodatkami. Z powstałej masy zagniatamy gładkie jednolite ciasto, formujemy kulę i chłodzimy przez ok. 1,5 godz. w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm i tniemy na paski o szerokości ok. 1,5 s cm i długości ok. 20 cm. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 10-13 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


2

Paluchy drożdżowe
mąka - 3 szklanki
kwaśna śmietana - 4 łyżki
cukier - 1 łyżka
drożdże - 4 dag
jajka - 2 szt
żółtka - 4 szt
masło - 12,5 dag
sól - 1 szczypta
kminek, sól gruboziarnista, mak, sezam
Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Masło /o temp. pokojowej/ dodajemy do przesianej mąki i siekamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, śmietanę, drożdże i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 cm i kroimy 10-15 cm paluchy. Układamy na natłuszczonej blaszce, posypujemy makiem, kminkiem, sezamem lub solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy do zrumienienia.


3

Pikantne kwadraciki
mąka pszenna - 1 szklanka
żółty ser - 20 dag
masło - 12,5 dag
mielona papryka - 1 łyżeczka płaska
sól - 0,25 łyżeczki
białko - 1 szt
kminek, mielona papryka, starty ser - do posypania
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z mąką i dodajemy miękkie masło, sól i paprykę. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy kwadraty lub romby, układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy serem, kminkiem i mieloną papryką. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


4

Cebulowe przekąski
zaczyn:
drożdże - 6 dag
cukier - 2 łyżki
ciepłe mleko - 8 łyżek
mąka - 4 łyżki
ciasto:
mąka - 3,5 szklanki
jajka - 4 szt
stopione masło - 6 łyżki
sól
farsz:
cebula - 5 szt
oliwa - 6 łyżki
żółtko - 2 szt
pieprz, papryka, sól
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy mąkę, jajka, masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu aż będzie elastyczne /ok. 20 min/. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wsypujemy na suchą patelnię i mieszając rumienimy. Dodajemy oliwę i smażymy jeszcze ok. 2-3 min. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem na pikantnie. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, wycinamy kwadraty o boku ok. 7-10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy porcje farszu, rogi kwadratu zlepiamy na środku nad farszem formując paczuszkę i lekko przyklepujemy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.


5

Paszteciki z ciasta francuskiego
ciasto francuskie - 1 op
kiszona kapusta - 30 dag
cebula - 1 szt
pieczarki - 20 dag
żółtko - 1 szt
olej - do smażenia
pieprz, sól
sezam lub kminek - do posypania
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki oczyszczamy i razem z kiszoną kapustą mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Na połowie każdego kwadratu układamy porcje farszu i przykrywamy farsz drugą połową kwadratu, zlepiając dokładnie boki. Wierzch pasztecików nacinamy ostrym nożem trzy, czterokrotnie w poprzek. Następnie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy ziarnami sezamu lub kminku. Paszteciki układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 20 min do zrumienienia.


Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.12.2012

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:28:22