Jak przygotować czekoladową polewę?

Przygotowałeś pyszne pierniczki, ciasto lub ciasteczka i masz ochotę ozdobić je czekoladową polewą? Nic prostszego!

  • 3 łyżki mleka
  • tabliczka czekolady
1

Do garnuszka wrzucamy połamaną na kawałeczki tabliczkę czekolady i wlewamy 3 stołowe łyżki mleka.


2

Wstawiamy rondelek nad średni płomień i cały czas mieszamy w środku łyżką, aby powstająca masa była jednolita i nie przypalona.


3

Gdy otrzymamy płynną czekoladę możemy wyłączyć ogień i, wciąż gorącą, wylać na ozdabiany przez nas deser.


4

opis porady


5

Uwagi i spostrzeżenia

- Polewa stygnie w chłodniejszej temperaturze pokojowej kilka godzin. W lodówce - niecałą godzinę.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Andrzej TucholskiAndrzej Tucholski

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 10.03.2010

    Komentarze

    pychota, ja dodaje jeszcze odrobinę masła.

    Ostatnio zmieniony: 2011-04-20 14:33:56

    >@ewunia1960:
    >Potwierdzam, polewa jest super
    >
    Cieszę się, że smakuje :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-25 19:39:06

    Potwierdzam, polewa jest super

    Ostatnio zmieniony: 2010-12-12 18:55:38

    Pomimo względnej lekkości przepisu, sama polewa wychodzi fajna, szlachetnie czekoladowa :)
    To wersja "ligt" tego, co zazwyczaj robię. Ja używam śmietanki.